Dr. Mihai Bran: Ce se întâmplă în creierul unei femei cu depresie post-natală

Depresia postpartum (post-natală) trebuie tratată de un specialist în sănătate mintală.
  • Publicat:
Dr. Mihai Bran: Ce se întâmplă în creierul unei femei cu depresie post-natală
Dr Mihai Bran, foto arhivă

”Studiile ultimilor ani  arată atât predispoziție de depresie post natală la femeile care au avut anterior nașterii un istoric de tulburări mintale care au inclus depresie și anxietate, deci factori psihologici” explică dr. Mihai Bran, medic psihiatru. Însă în apariția depresiei postpartum sunt implicați și factorii și oamenii din jurul mamei care tocmai a născut. Despre toate acestea și modificărilor care au loc la nivel de creier vorbește dr. Mihai Bran.

CSÎD: Există persoane predispuse la acest tip de depresie?

Dr. Mihai Bran: Există cu siguranță. Pe lângă anxietăți sau depresii anterioare, există însă și factori biologici, ce țin de chimia corpului. De exemplu sarcinile la vârste fragede cresc riscul de depresie post partum. Serotonina, endorfinele și alți compuși din chimia creierului care țin de starea generală de bine sunt și ei implicați.

Relațiile dintre proaspăta mamă și cei din jurul ei trebuie să fie armonice

CSÎD: Are și mediul în care trăiesc o influență?

Dr. Mihai Bran: Se adaugă factori sociali care  se referă la sprijin emoțional, sprijin financiar, sprijin informativ și relații de empatie construite în jurul proaspetei mame. Relația femeilor/mamelor cu membrii familiei și comunitatea, comportamente precum fumatul în perioada prenatală, sunt factori sociali asociați cu incidența crescută a depresiei postpartum.

Chimia din creierul unei femei se schimbă încă din sarcină

 CSÎD: Ce se întâmplă în creierul unei femei care are depresie post partum?

 Dr. Mihai Bran: Dacă ne referim la creier chiar putem spune că chimia lui este schimbată încă din perioada sarcinii și nu doar la femeile cu depresie.

Se numește Mommy Brain și sunt studii britanice făcute de anesteziologi în 2017 care au arătat că activitatea celulară este cea mai pronunțată în lobii frontali și temporali care sunt responsabili pentru a ne ajuta să îndeplinim sarcinile cognitive de zi cu zi, inclusiv interacțiunea socială. Astfel, uită lucruri sau scapă din vedere anumite lucruri pentru a putea deveni hipervigilente în raport cu noul membru.

Dacă vorbim de mintal în mod clar, mama simte că nu este suficient de bună pentru”misiunea ei”, nu se mai simte apreciată, simte că acea stare va dura veșnic și că este definitivă, de aici și riscul de suicid. Simte că nu are scăpare din acea baie de emoții negative care, de fapt, sunt o afecțiune: depresia post-partum.

Semne și simptome ale depresiei post-partum: anxietate, atacuri de panică

CSÎD: Cum se simte o femeie când este afectată de depresia postpartum…

Dr. Mihai Bran: Mama se simte fără speranță, tristă, lipsită de valoare sau singură tot timpul și plânge des. Nu simte că face o treabă bună în calitate de mamă.

  • nu se conectează cu bebelușul său
  • nu poate mânca, dormi sau avea grijă de bebelușul său din cauza disperării sale copleșitoare. Poate avea  anxietate, dar și atacuri de panică.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”