Burnout – 20 de semne și simptome. Explică dr. Ioana Silion, psihiatru

I se mai spune și ”sindrom de epuizare profesională”, însă termenul internațional este mult mai cunoscut: burnout. 
  • Publicat:
Burnout - 20 de semne și simptome. Explică dr. Ioana Silion, psihiatru
Dr. Ioana Silion, foto arhivă

”Burnout-ul include semne și simptome nespecifice care debutează și se manifestă predominant în legătură cu activitatea profesională. Modificările de conduită se pot amplifica și invada viața personală și socială a individului, distorsionând tot universul pe care acesta îl știa în trecut” explică dr. Ioana Silion, medic psihiatru. Am aflat semnele și simptomele specifice burnoutului, dar și dacă românii sunt dispuși sau nu să ceară ajutor profesional când se simt epuizați.

CSÎD: Ce semne și simptome are burnout-ul sau sindromul de epuizare profesională?

Dr. Ioana Silion: Sindrom = complex de semne și simptome asociate și caracteristice pentru o stare patologică și care, împreună determină o notă caracteristică.

– epuizare emoțională și lipsa energiei

– oboseală permanentă și lipsa motivației

– pesimism, frustrare, iritabilitate care în final duc la resemnare și abandonarea „luptei”

– izolare socială

– scăderea capacității de concentrare a atenției și a productivității

– diminuarea capacității de a lua decizii și de a rezolva sarcinile de serviciu

– neglijarea propriei persoane, a stării de sănătate

– refugierea în obiceiuri alimentare nesănătoase, consum de alcool, substanțe (droguri, abuz de analgezice sau antiinflamatoare)

– tulburări de somn – tulburări calitative ale somnului cu somn agitat, întrerupt, cu vise urâte – tulburări cantitative ale somnului cu insomnie de adormire, de trezire sau mixtă. Tulburările de somn duc la tulburări de comportament, care se suprapun și întăresc tulburările deja existente.

– incapacitatea de a se detașa de probleme, inclusiv în timpul liber, deși nu poate găsi o soluție de rezolvare.

– simptome fizice: migrene, tensiune musculară, dureri de spate și articulare, manifestări digestive și cardio-respiratorii.

Încă sunt prejudecăți la români cu privire la psihoterapie

CSÎD: Cât de deschiși sunt românii în a apela la ajutor specializat în situația în care se confruntă cu diagnosticul de burnout?

Dr. Ioana Silion: În momentul de față suntem destul de în urmă cu informarea în ceea ce privește acest sindrom, cu cauzele, cu manifestările psihice și somatice și mai ales cu prevenția și solicitarea unui consult de specialitate. Dacă marile corporații și chiar și cele mai mici au adus din vest locuri de muncă, condiții și facilități, au adus și probleme pe care ei le-au studiat și le gestionează cu profesionalism.

Românii încă se mai confruntă cu prejudecățile în ceea ce privește consultul la un medic psihiatru sau consiliere și terapie psihologică. Totuși, tinerii sunt cei care se informează și solicită evaluări și tratamente de specialitate, atunci când simt că au nevoie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân