Ați divorțat? Cum să le vorbești copiilor despre noi parteneri? Explică Cristina Andreea Stan, coach

Vine un moment în viața fiecăruia în care va apărea o dragoste nouă. Cum să prezinți copiilor din fosta căsătorie/relație noul partener?
  • Publicat:
Ați divorțat? Cum să le vorbești copiilor despre noi parteneri? Explică Cristina Andreea Stan, coach
foto: Shutterstock

Nu toate căsniciile sau relațile în care au apărut și copii sunt trainice. Din diverse motive, mulți părinți realizează că divorțul sau separarea sunt soluțiile cele mai bune pentru a continua viața în liniște și armonie. Unii parteneri nu își mai doresc să se implice în relații de dragoste, parteneriate sau căsătorii, alții din contră sunt deschiși către noi oameni în viața lor. Când și cum ar trebuie prezentați copiilor noul partener? Vine cu explicații Cristina Andreea Stan, consilier pentru dezvoltare personală, specialist în activitatea de coaching, NLP master. Ea este și autorul cărții Vrei să iubești? Începe cu tine!

 

CSÎD: Cum să i vorbești copilului despre noii parteneri din viața voastră?

Cristina Andreea Stan: E important să-i vorbeşti copilului despre noul partener, înainte de a organiza o întâlnire în trei. Cel mai potrivit moment pentru a deschide subiectul este atunci când aveţi un moment şi timp de calitate, într-o activitate care îi face plăcere, când copilul este bine dispus. Înainte de a începe, spune-i din nou cât de important este pentru tine, păstrează-ţi calmul şi încearcă să răspunzi la întrebările lui clar, sincer şi cu iubire.

Dar, cel mai important, asigură-l că iubirea şi atenţia ta pentru el nu se vor schimba niciodată, indiferent că sunteţi doar voi doi sau vă extindeţi familia.

Nu este recomandat să introduceți în viața copiilor rapid noile persoane de care v-ați îndrăgostit

CSÎD: La cât timp să i prezinți copilului noul partener(ă) de viață?

Cristina Andreea Stan: Recomandarea mea ar fi să îl introduci în viaţa copilului abia atunci când relaţia de cuplu cu noul partener este suficient de serioasă şi de viitor, pentru a nu bulversa copilul şi dezvoltarea lui emoţională cu fiecare posibilă nouă relaţie/despărţire a ta.

Chiar şi aşa, ideal ar fi ca această integrare a noului partener să se facă gradual, fără schimbări drastice.

De asemenea, este important pentru copil să fi terminat de asimilat şi acceptat despărţirea părinţilor, înainte de a se vedea implicat în gestionarea noilor schimbări pe care le aduc relaţia mamei.

Chiar dacă unele cupluri s-au despărțit, gelozia se poate instala la apariția unui nou partener

CSÎD: Cum să îi explici tatălui copilului, mamei copilului ca partenerul de viață nou nu îi va lua locul în ceea ce privește relația cu copilul?

Cristina Andreea Stan: Acest lucru depinde mai mult de celălalt părinte, decât de noi. Părintele care nu mai locuieşte cu cel mic, chiar dacă a divorţat din rolul de soţ/soţie, nu a divorţat de rolul de părinte şi va rămâne părintele copilului. De aceea, este important de păstrat o comunicare între voi şi copil, astfel încât acesta să simtă că, indiferent de starea voastră civilă, el rămâne important pentru amândoi şi poate conta oricând pe sprijinul vostru.

Relaţia părintelui care nu mai locuieşte alături de copil va depinde, însă, numai de el – unii se îndepărtează şi mai mult şi atunci da, lipsa figurii paterne/materne (după caz) poate conduce la ocuparea acestui gol de către altcineva dornic de a se implica în viaţa copilului sau, din contră, unii se implică mult mai mult în viaţa celui mic, decât atunci când locuiau împreună.

Nu este o competiţie şi nimeni nu îi poate lua acest loc celuilalt părinte, doar el însuşi îl poate pierde, de unul singur, dacă nu păstrează legătura fizică şi emoţională cu copilul său. Fiecare este responsabil de relaţiile pe care le gestionează, fiecare relaţie este ca o floare care necesită apă şi atenţie, iar fiecare îngrijeşte planta respectivă aşa cum consideră, cu consecinţele de rigoare. Tot ce poţi face tu este să nu îl ţii departe de viaţa copilului, dacă el îşi doreşte să se implice.

Cristina Andreea Stan, coah, foto arhivă
Cristina Andreea Stan, coah, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”