Violența asupra copilului în cadrul familiei sau în societate

  • Publicat:
Violența asupra copilului în cadrul familiei sau în societate

Violența asupra copilului poate avea numeroase cauze. Ce determină un adult să lovească un copil? Răspunsul, din perspectiva psihologică, este foarte complex.

Psihologul Constantin Cornea de la Clinica Psievolution enumeră elementele ce pot transforma adultul într-o persoană violentă, care sunt consecințele violenței asupra copilului și cum poate el să scape dintr-o astfel de relație abuzivă.

Care sunt originile violenței adultului asupra copilului

Elementele amintite mai jos pot sta la baza transformării adultului într-o persoană violentă, dar trebuie menționat că nu toți cei care trec prin astfel de stări devin adulți violenți.

  • Traumele propriei copilării peste care nu a reușit niciodată să treacă: o familie cu probleme în care părinții se certau foarte des, se loveau sau se jigneau, ceea ce reprezenta pentru copilul de atunci un abuz emoțional, sau a fost abuzat fizic, prin bătăi sau pedepse mari; traume legate de interacțiunile cu ceilalți copii, prieteni sau colegi de la școală care l-au abuzat fizic sau emoțional; traume produse de ceilalți adulți din viața lui: părinți, neamuri, profesori etc.
  • Traume în relația cu sexul opus, în care s-a simțit înșelat, păcălit, părăsit sau chiar abuzat
  • Eșecurile din viața profesională, visurile neîmplinite, dezamăgirile din relațiile profesionale, conflictele de la locul de muncă, șomajul
  • Prietenii toxici, cu comportamente și atitudini antisociale, grupuri de cartier, găști
  • Un accident sau incident: viol, tâlhărie, o bătaie cruntă
  • Adicțiile de alcool, droguri, jocuri de noroc

Victimă, Salvator sau Călău?

Oricare dintre elementele de mai sus pot transforma, conștient sau inconștient, un copil sau un adult în rolul de Victimă, Salvator sau Călău.

În calitate de Victimă va căuta relațiile care să îl subjuge, care să îi dea motive să se plângă permanent, pentru a-și păstra statutul de victimă.

Dacă alchimia interioară îl va transforma în Salvator, va căuta să se implice în relații de orice fel, în care să își poată dovedi calitățile sufletești deosebite. Va dori să salveze pe toată lumea, va fi înțelegător, empatic, doritor să ajute pe oricine să își rezolve problemele de orice fel.

În cazul în care va cădea în rolul de Călău, se va asocia cu persoane cu comportamente antisociale, agresive, puse pe harță, care consideră că legea o face pumnul și acționează în consecință în orice împrejurare. De asemenea, trebuie spus că un astfel de adult poate suferi de schizofrenie, tulburare paranoidă, tulburare borderline.

Ce consecințe poate avea violența asupra copilului?

Efectele pot fi toate cele de mai sus. Un copil abuzat va putea deveni la fel ca abuzatorul sau poate cădea în rolul de victimă sau de salvator.

Din perspectiva afecțiunilor psihice, copilul ar putea dezvolta tulburare bipolară, tulburări de personalitate sau de comportament, depresie, anxietate, atacuri de panică, enurezis.

Cum poate un copil să scape de violența adultului?

Copilul va avea nevoie de sprijinul mamei sau al unui alt adult (un neam, un prieten, un profesor) care să îl protejeze de abuzuri prin a-l lua din acel mediu în momentele tensionate, a-l lua de tot din mediul respectiv, a anunța autoritățile.

O soluție foarte bună o reprezintă ședințele de psihoterapie, dar efectul nu poate fi maxim dacă abuzatorul nu este îndepărtat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”