10 semne că ai putea suferi de tulburare bipolară

Tulburarea bipolară debutează între 25 şi 45 de ani şi determină schimbări extreme de dispoziţie, caracterizate prin repetarea acceselor de depresie şi de exaltare patologică
 • Publicat:
10 semne că ai putea suferi de tulburare bipolară

Catherine Zeta Jones sau Johnny Depp sunt doar două dintre celebrităţile care au fost diagnosticate cu tulburare bipolară, o afecţiune care trece o persoană prin mai multe faze, de la stări de agitaţie, iritare sau furie, la episoade de bucurie intensă.

Tulburarea bipolară, numită şi psihoză maniaco-depresivă, (PMD) determină schimbări extreme de dispoziţie caracterizate prin repetarea acceselor de depresie şi de exaltare patologică (accese maniacale).

„Persoanele afectate se pot simţi extrem de fericite o perioadă  pentru ca mai apoi să se cufunde într-o depresie adâncă. Durata acestor stări variază în funcţie de fiecare persoană în parte”, subliniază psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru pentru Gândul.

Tulburarea  bipolară debutează între 25 şi 45 de ani, mai rar poate începe înaintea vârstei de 20 de ani sau după 50 de ani.

Episoadele mixte sunt mai des întâlnite la persoanele care au dezvoltat tulburarea bipolară la o vârstă fragedă, în special în timpul adolescenţei. Persoanele care manifestă episoade mixte experimentează mania şi depresia în acelaşi timp, acest lucru ducând la un comportament imprevizibil.

„Originea tulburărilor maniaco-depresive nu este cunoscută cu certitudine. Deşi unele studii înaintează ipoteza unei origini genetice, specialiştii nu sunt în totalitate siguri de cauzele tulburării bipolare. Teoria principala arată că substanţele chimice din creier fluctuează anormal. Atunci când nivelurile anumitor substanţe devin prea mari, persoana dezoltă stările maniacale, atunci când nivelurile sunt scăzute, aceasta experimenteaza depresia”, subliniază psihoterapeutul.

Semne de întrebare care indică necesitatea consultarii unui specialist:

 • Stări depresive 
 • Dificultati de concentrare
 • Cresterea nivelului de irascibilitate
 • O bună dispozitie în neconcordanţă cu contextul
 • Rapiditate în vorbire
 • Sare de la o idee la alta fără a finaliza niciuna
 • Un somn insuficient, deşi persoana este plină de energie
 • Dificultate în a îndeplini sarcini uşoare
 • Angajarea în proiecte pentru care nu deţine nicio expertiză
 • Angajarea în activităţi cu risc crescut

De multe ori, evenimentele stresante şi abuzul de droguri pot declanşa ciclul stărilor contradictorii. ,,În prezent, tulburarea bipolară este considerată mai mult o tulburare de dispoziţie, având în vedere că, în afara unui episod de criză, persoanele au în restul timpului o funcţionalitate firească.

Citeşte continuarea pe Gândul.info

Urmărește CSID.ro pe Google News
5 trucuri pentru a fi mai econom
5 trucuri pentru a fi mai econom
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?