5 trucuri pentru a fi mai econom

Cu problemele financiare ne-am confruntat cu toţii cel puţin o dată în viaţă. Fie că eşti tânăr, la început de drum, fie că ai ani de experienţă în spate, manevrarea banilor te poate depăşi în anumite situaţii. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să pui la punct cheltuielile tale!
  • Publicat:
5 trucuri pentru a fi mai econom

Cu problemele financiare ne-am confruntat cu toţii cel puţin o dată în viaţă. Fie că eşti tânăr, la început de drum, fie că ai ani de experienţă în spate, manevrarea banilor te poate depăşi în anumite situaţii. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să pui la punct cheltuielile tale!

Bani la comun!

Dacă locuieşti cu partenerul, banii la comun sunt o soluţie minunată. Desigur, nu vorbim despre toţi banii puşi la comun, ci despre banii alocaţi cheltuielilor casnice (facturi, mâncare, întreţinere etc.). Aceasta este o modalitate minunată de a economisi bani şi de a fi totodată în rol de egalitate faţă de partenerul tău!

Păstrează un caiet special pentru cheltuieli!

Poate părea nefolositor, însă pe măsură ce se vor aduna pagini întregi de cheltuieli într-o singură săptămână psihicul tău va simţi nevoia de a vedea pe ce anume au dispărut banii. Contorizarea banilor cheltuiţi este un mod ideal de a observa cât din tot ceea ce ai cumpărat îţi foloseşte cu adevărat şi cât este doar un moft care cauzează pierderea nefolositoare a salariului. Ţine de asemenea şi evidenţa banilor pe care îi împrumuţi altor/de la alte persoane şi observă cât de des se întâmplă acest lucru.

Prioritizează cheltuielile!

Ai văzut o rochiţă superbă în aceeaşi zi în care trebuia să plăteşti factura la curent, dar banii nu îţi permit să faci ambele lucruri? Prioritizează! Cu siguranţă rochiţa o poţi cumpăra oricând altcândva, dar curentul va fi tăiat dacă nu îl plăteşti la timp. O listă cu lucrurile de care ai strictă nevoie şi cu cheltuielile pe care trebuie să le faci neapărat (mâncare, cheltuieli casnice) va fi întotdeauna binevenită!

Ţine o evidenţă!

Ai un animăluţ de companie? Probabil trebuie să îi cumperi mâncare săptămânal, aşa cum trebuie şi pentru tine. Păstrează o evidenţă a cheltuielilor săptămânale pe lucrurile cu adevărat esenţiale. Observă cam ce procent aloci alimentelor sau produselor de care ai neapărată nevoie (produse de igienă, de îngrijire etc.). Ca urmare a faptului că sunt indispensabile, pe ele vei cheltui mereu bani, aşa că ţine seamă de procentul alocat pentru a-l putea pune mereu de-o parte.

Vinde obiectele vechi, nefolositoare!

Ştim, vaza de pe măsuţa din bucătărie nu este neapărat cea mai frumoasă, doar că pur şi simplu nu te poţi desprinde de ea, la fel cum nu te poţi desprinde nici de pantofii roşii, pe care i-ai purtat o singură dată în ultimii doi ani, ca urmare a faptului că sunt incomozi. Totuşi, imaginează-ţi că alte persoane ar putea găsi obiectele pe care tu nu le mai foloseşti, extrem de utile şi te-ar putea beneficia şi pe tine acest lucru pentru că ai câştiga nişte bani în plus. Adună toate obiectele pe care nu le-ai mai folosit în ultimele 4-5 luni, fă o selecţie şi pune-le la vânzare!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”