Dr. Mihai Bran: „Dacă nu punem niște limite și nu reușim să delimităm clar acasă vs birou, riscăm burnout”

Nu confundați faptul că lucrați acasă cu a fi 100% disponibil pentru job în afara programului. De asemenea, nu confundați pijamalele cu hainele de birou.
  • Publicat:
Dr. Mihai Bran: „Dacă nu punem niște limite și nu reușim să delimităm clar acasă vs birou, riscăm burnout”
Dr. Mihai Bran, psiholog și psihoterapeut, foto arhivă

Despre munca de acasă, o caracteristică a pandemiei pentru mulți angajați și antrereprenori am stat de vorbă cu dr Mihai Bran, medic primar psihiatru, psihoterapeut și unul dintre fondatorii ATLAS.

CSÎD: De un an, casele noastre, aproape fără excepție, s-au transformat în birouri… Cum să manageriem acestă situație?

Dr. Mihai Bran: Primul pas vine chiar din întrebarea ta. Aș zice să le folosim ca birouri, nu să le transformăm. Ce înseamnă asta? Să ne disciplinăm singuri astfel încât orarul de muncă să rămână la fel ca înainte, fără mailuri după program sau în weekend, să ne luăm pauza de masă (asta nu înseamnă mâncat deasupra laptopului), să facem pauze “imaginare” cu colegii, fie că facem 2 pași prin casă sau până la ușă, pentru curier!

Dacă sunteți acasă nu înseamnă că sunteți disponibili pentru job non-stop

CSÎD: Dar pare că avem și mai puțin timp liber ca înainte…

Dr. Mihai Bran: E important șă cerem timp pentu noi, dacă ne simțim “alergați”, nu e sau nu ar trebui să fie o problemă dacă nu răspundem la telefon seara, de exemplu sau încheiem ziua de lucru cu mailuri nerăspunse.

Muncim cu aproape o oră mai mult în fiecare zi de când cu biroul de acasă

CSÎD: Multe persoane spun că muncesc mai mult decând cu pandemia…

Dr. Mihai Bran: Muncim cu 48,5 minute mai mult pe zi, de când a început pandemia, conform studiului UCL (University College London) Institute of Mental Health. Numărul de ședințe a crescut și el cu 13% și trimitem cu 1,4 mai multe mailuri. 8% dintre angajații români sufereau deja de burnout înainte de pandemie (date din ianuarie 2020), dar procentul persoanelor care se aflau în pragul burnout-ului se situa, de fapt, în jurul a 25%, conform estimărilor HPDI. Dacă nu punem niște limite și nu reușim să delimităm clar acasă (adică timp de relaxare, odihnă) versus birou, vom crește cifrele de mai sus de burnout. Trebuie să avem grijă de noi mai mult ca niciodată, să ieșim de pe pilot automat și să fim conștienți că acasă nu e egal cu birou, ci acasă are acum o componentă și de birou.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân