Cum faci față anxietății dacă ai COVID și trebuie să stai în casă

În acest articol vei afla cum să faci față anxietății în cazul în care ai fost infectat cu noul coronavirus și trebuie să stai în izolare acasă două săptămâni.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum faci față anxietății dacă ai COVID și trebuie să stai în casă
Sursa foto: Shutterstock

Perioada prin care trecem este foarte încărcată din punct de vedere emoțional. Suntem obligați să ne modificăm programul și să ieșim din zona de confort din ce în ce mai des. Abia ne obișnuim cu un stil de viață și aflăm că se schimbă regulile. Aceste adaptări pe care trebuie să le facem sunt o sursă de stres. Ne încarcă, ne consumă.

Pe lângă acestea, apare și riscul cu privire la starea de sănătate: „Am tușit, mă doare capul, mă dor brațele, înseamnă că am COVID? Sunt bolnav?” Astfel apare epuizarea psihică, apare o scădere a productivității și se instalează o stare de stres generală. Toate aceste aspecte duc la scăderea imunității și, implicit, la un risc mai crescut de infectare și de dezvoltare a unei forme mai serioase de COVID.

Metode prin care faci față anxietății cauzate de COVID

Odată ce afli că ești infectat sau odată ce te întorci dintr-o țară și trebuie să stai în carantină, următoarele două săptămâni se schimbă. Ești obligat să stai în casă și să nu intri în contact cu nimeni.

Această perioadă poate fi una dificilă sau poate fi depășită cu ușurință, totul depinde de tine.

În primul rând, o problemă constă în faptul că trebuie să stai doar în casă. Statul în casă nu trebuie să fie asociat cu statul închis sau cu o închisoare. De aceea este bine să îți faci un loc al tău, un spațiu în care doar tu să stai și să „îl îmbraci” cu toate lucrurile tale iubite: cărți, laptop, o plantă etc.

Acest spațiu poate fi o parte a balconului unde ți-ai instalat un fotoliu pentru citit, poate fi un colț al camerei unde ai pus o pernă pufoasă sau orice alt loc care ți se potrivește. Acest loc te va ajuta să îți păstrezi identitatea și intimitatea chiar dacă ești nevoit să stai următoarea perioadă împreună cu alte persoane în casă.

Unele persoane simt că înnebunesc atunci când stau doar în casă, deoarece se gândesc cât de multe lucruri au de făcut în afara acesteia. Sfatul meu este să te gândești la lucrurile pe care mereu ai dorit să le faci în casă, dar pe care a trebuit să le amâni. Poate vorbim despre reparații, amenajări, sortarea lucrurilor vechi sau curățenie generală.

Fii optimist, lucrurile vor reveni la normal în scurt timp

Este important să te concentrezi pe partea pozitivă, deoarece cu siguranță nu te va ajuta cu nimic să te gândești la partea rea a lucrurilor.

Dacă locuiești la casă și ai o grădină, ar fi foarte bine să îți faci timp câteva ore să stai la soare acolo. Este bine să profiți cât se poate de mult de prezența călduroasă a soarelui și să beneficiezi de vitamina D pe care acesta dorește să ți-o ofere.

Relația cu cei din casă este și ea importantă. Te trezești că această situație în care ești blocat în casă cu unele persoane poate crea anumite tensiuni. Este bine să discuți cu persoanele din jur despre relația și nemulțumirile pe care le aveți, astfel încât să puneți punctul pe i și să găsiți soluții. O discuție va fi mereu mult mai bună decât o ceartă sau decât unele cuvinte nespuse.

În al doilea rând, o altă problemă este aceea că cele 14 zile care sunt obligatorii presupun o anumită izolare față de oamenii cu care obișnuiai să te vezi. Este important să îți aloci câteva minute pe zi în care să păstrezi legătura cu oamenii importanți din viața ta.

Dacă trebuie să stai numai în casă, nu înseamnă că trebuie să tai legătura cu ei. Ei te pot ajuta să ții capul sus și să te concentrezi pe partea optimistă a vieții.

Pe de altă parte, sunt o grămadă de oameni cu care nu ai vorbit, rude sau prieteni îndepărtați. Acum este momentul să reiei legătura cu ei și să reanimezi vechile prietenii.

Nu în ultimul rând vorbim și despre modificarea rutinei tale. Abia ai făcut un program care funcționa, mergeai la sală, te plimbai prin parc, mergeai la o cafenea și totul se desfășura de minune. Încearcă să păstrezi din acele comportamente pozitive și în perioada de carantină.

Te poți antrena acasă și te poți relaxa ascultând muzica preferată sau practicând meditația. Păstrează în minte faptul că tot programul tău de dinainte se va relua imediat.

Mai mult decât toate aceste sfaturi, sănătatea ta este importantă. Ai grijă de ea! Dacă ai simptome mai serioase, cere ajutorul medicului, urmează tratamentele recomandate, odihnește-te și rămâi optimist!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tiberiu Seeberger - Psihoterapeut psihanalist
Mă numesc Tiberiu Seeberger și am ales psihoterapia din dorința de a ajuta oamenii să scape de nefericire, să dobândească o liniște interioară și să se dezvolte. Membru al Colegiului Psihologilor din România - Cod personal 23165 Membru al Asociației de Psihanaliză și Psihoterapie ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”