Ai probleme cu atenția? Iată de ce

Atenția a avut de suferit, spun cercetătorii.
  • Publicat:
Ai probleme cu atenția? Iată de ce

Atenția noastră a fost supusă mai multor studii care au concluzionat că timpul în care putem fi atenți și concentrați a avut de suferit. Dacă te întrebi de ce s-a întâmplat acest lucru, citește articolul următor!

Gloria Mark, profesor în cadrul Universității din California Irvine, vorbește despre modul în care internetul și dispozitivele digitale ne-au afectat capacitatea de a ne concentra, despre motivele pentru care multitasking-ul a devenit atât de stresant și despre modul în care înțelegerea modului în care funcționează atenția ne poate ajuta să ne recâștigăm concentrarea atunci când avem nevoie ea.

Studiile arată că atunci când oamenii sunt implicați și provocați mental, par să existe diferite ritmuri ale atenției de-a lungul zilei. Gloria Mark ne spune că atenția concentrată tinde să se desfășoare cel mai bine dimineața devreme și apoi, din nou, undeva la mijlocul după-amiezii până în apropiere de orele 14-15. La polul opus, atunci când oamenii sunt foarte implicați într-o activitate, însă nu sunt deloc provocați intelectual, specialiștii denumesc acea activitate ca fiind o activitate de memorare.

O mulțime de lucruri pe care le fac oamenii sunt activități de memorare, mai ales în mediul online. În această categorie pot intra simplele jocuri, verificarea zilnică a știrilor sau diferite activități pe social media. Oamenii tind să facă această activitate relativ uniform pe tot parcursul zilei, dar cercetătorii spun că atenția concentrată apare în valuri și pare să corespundă fluxului și refluxului resurselor noastre mentale pe care le avem la dispoziție.

De ce a scăzut nivelul de atenție

Se pare că scăderea nivelului de atentie a devenit noua normalitate, deoarece, conform studiilor, am atins o stare de echilibru în ultimii cinci sau șase ani din punct de vedere al cercetărilor efectuate.

Este acesta un lucru bun? Specialiștii ne-ar spune că nu, din următoarele motive: În primul rând, găsim în cercetări o corelație directă între frecvența comutării atenției și stres. Deci, cu cât se produce mai rapid schimbarea atenției, stresul crește. Știm din zeci de ani de cercetare că atunci când oamenii fac mai multe sarcini (multitasking) se confruntă cu stres și tensiunea arterială crește. Există un marker fiziologic în organism care indică faptul că oamenii sunt stresați, iar în studiile recente a putut fi observată o corelație foarte clară între creșterea stresului, scăderea atenției și multitasking.

Pauzele cresc nivelul de atenție și concentrarea

Este atât de important să luăm pauze pentru că dacă muncim până la epuizare, atunci bineînțeles că putem ajunge la burnout. Este atât de important să facem pauze, deoarece, făcând acest lucru frecvent, ajungem să avem mai multă energie, o mai bună capacitate de atenție și în cele din urmă, mai mult spor și eficiență. Putem fi mai productivi, deci. Problema este că în lumea noastră actuală, în multe medii de lucru, oamenii neglijează să ia pauze semnificative și astfel, performanțele au de suferit.

 

Atenția și expunerea la ecrane

Un alt aspect îngrijorător pe care l-au observat cercetătorii este legătura directă dintre utilizarea ecranelor, în special la copii și scăderea nivelului de atenție/ concentare. Se pare că cei mici, cu vârste cuprinse între doi și patru ani, au deja în medie la activ două ore și jumătate de folosire a ecranelor, zilnic. Atunci când ajung să aibă între cinci și opt ani, ei petrec în medie aproximativ trei ore pe zi pe ecrane. Acum, cea mai mare parte a timpului este petrecută pe ecran, iar acesta este un lucru alarmant. De ce?

Problema este că atunci când copiii sunt foarte mici, există anumite părți ale creierului lor care nu sunt încă mature. Deci, capacitatea lor de a se controla este scăzută. Ca drept urmare, ei gestionează aspecte precum luarea deciziilor și stabilirea priorităților extrem de eronat, neavând capacitatea de a-și înțelege cu adevărat nevoile și de a le pune pe primul plan. Astfel, odată ce ajung să petreacă mult timp în fața ecranelor, nivelul lor de atenție scade semnificativ și ajung să fie supuși unui nivel de distrugere psihică destul de ridicat, cu efecte negative pe termen lung.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”