Ce se întâmplă în creierul nostru când ne îndrăgostim

Când ne îndrăgostim ne simțim mult mai bine.
  • Publicat:
Ce se întâmplă în creierul nostru când ne îndrăgostim

Atunci când ne îndrăgostim e ca și cum intrăm într-o transă și se activează multe zone din creierul nostru. Două decenii de cercetări au arătat ce se întâmplă în creierul nostru în stadiile incipiente ale relației noastre de iubire și cum ne modelează starea de bine.

“Dragostea este o necessitate biologică – ne este la fel de necesară pentru starea de bine precum sunt exercițiile, apa și mâncarea”, spune neurocercetătoarea Stephanie Cacioppo, PhD, autoarea cărții Wired for Love: A Neuroscientist’s Journey Trough Romance, Loss and The Essence of Human Connection. Cercetătoarea e de părere că, din punct de vedere al neuroștiinței, dragostea chiar “înflorește în creier”.

Atunci când vine vorba de dragostea romantică intensă în stadiu incipient – genul de dragoste la care ne gândim adesea când vorbim despre îndrăgostire și iubire – o parte foarte primitivă a sistemului de recompensă al creierului, situată în mijlocul acestuia, este cea care e activată prima, potrivit lui Lucy Brown, neurocercetător și profesor de neurologie la Colegiul de Medicină Einstein din New York. Ea a realizat un studiu pe 10 femei și 7 bărbați îndrăgostiți, folosind metoda RMN-ului funcțional

Participanții la studiul lui Brown au văzut alternativ o fotografie a iubitului lor și o fotografie a unei persoane cunoscute. Când au văzut fotografia partenerului lor romantic, participanții au experimentat activarea creierului în zona tegmentală ventrală (VTA) a creierului mijlociu, care este partea creierului conectată cu satisfacerea nevoilor de bază, cum ar fi să bem când ne este sete și să mâncăm când ne este foame. Așadar, putem să ne gândim că atunci când ne îndrăgostim partenerul ne împlinește o nevoie de bază: cea de siguranță, cea de a ne simți iubiți, văzuți, auziți, apreciați.

Cum este manifestată dragostea pe termen lung în creier?

Cercetătoare spune că odată ce emoția inițială a noii iubiri a dispărut și cuplul devine tot mai apropiat și devotat, zonele de activare ale creierului se extend. În studiile efectuate în rândul cuplurilor proaspăt căsătorite, specialiștii au descoperit că părți din ganglionii bazali ai creierului – zona responsabilă pentru controlul motor – erau activate atunci când participanții se uitau la fotografiile partenerului lor.

Chiar și în rândul cuplurilor care au fost căsătorite de 20 de ani sau mai mult, multe studii au arătat o activitate neuronală în regiunile bogate în dopamină asociată cu recompensă și motivație, în special VTA (zona tegmentală ventral), în conformitate cu acele studii despre dragoste romantică în stadiu incipient.

Dragostea pe termen lung stimulează, de asemenea, activarea în mai multe zone cognitive ale creierului, cum ar fi circumvoluția unghiulară, partea creierului asociată cu funcțiile complexe ale limbajului și sistemul neuronului oglindă, o regiune care te ajută să anticipezi acțiunile unei persoane dragi. Acesta este raționamentul din spatele cuplurilor care își termină propozițiile unul altuia sau au un mod de a se mișca într-o bucătărie mică gătind împreună fără probleme.

 

Există conexiune în afara romantismului?

Chiar și dragostea pentru un hobby cum ar fi alergatul, ciclismul, tricotajul sau plimbările în natură evocă activarea girusului unghiular al creierului, o regiune implicată într-o serie de procese legate de limbaj, procesarea numerelor, cunoașterea spațială, recuperarea memoriei și atenție, conform unui studiu publicat în Journal of Cognitive Neuroscience, condus de Stephanie Cacioppo.

În timp ce intensitatea activității creierului diferă, dragostea dintre un părinte și un copil, un câine și stăpânul acestuia, sau chiar dragostea cuiva pentru un hobby sau pasiune, poate oferi sentimentul de conexiune pe care îl căutăm cu toții și de care avem nevoie să supraviețuim ca oameni, spun neurocercetătorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân