Emoțiile puternice la copii: cum îi ajutăm să le înțeleagă și să le controleze

Emoțiile
  • Publicat:
Emoțiile puternice la copii: cum îi ajutăm să le înțeleagă și să le controleze

Emoțiile puternice la copii sunt greu de înțeles și conținut și de noi ca adulți, mai ales de cei mici. Ei vor învăța de la noi, părinți, profesori, bunici sau alți îngrijitori cum să se autoregleze emoțional. Bebelușii plâng, iar copiii mici au crize de furie. Părinții -profesorii sau chiar întreaga societate – se așteaptă ca, la un moment dat, copiii să înceapă să-și gestioneze sentimentele fără crize… dar este oare o așteptare realistă?

A învăța să controlezi emoțiile este un proces complex. „Reglarea emoțiilor necesită multe abilități, inclusiv atenție, planificare, dezvoltare cognitivă și dezvoltarea limbajului”, a declarat Pamela Cole, psiholog la Universitatea Penn State care studiază reglarea emoțiilor în copilăria timpurie.

Copiii își dezvoltă acele abilități în momente diferite, spun psihologii. Capacitatea lor de a gestiona sentimentele negative depinde de genetică, de temperamentul lor natural, de mediul în care cresc și de factori externi, cum ar fi cât de obosiți sunt sau de foame le este. Dar părinții, profesorii și alți îngrijitori joacă toți un rol esențial în a-i ajuta pe copii să învețe să-și gestioneze sentimentele.

Emoțiile puternice la copii și cum pot fi gestionate

Copiii care își gestionează bine emoțiile au mai multe șanse să se descurce bine la școală și să se înțeleagă cu ceilalți. Iată strategiile testate științific pe care părinții și îngrijitorii le pot folosi pentru a-i învăța pe copii aceste abilități importante:

Începeți devremeBebelușii care reacționează rapid și sunt greu de liniștit au mai multe șanse să aibă probleme în gestionarea emoțiilor atunci când devin adulți, spune John Lochman, psiholog și profesor la Universitatea din Alabama. Îngrijitorii celor mici pot începe să vorbească despre sentimente atunci când copiii lor sunt încă bebeluși, punând accent pe personajele din cărți sau din film când se simt triști, fericiți, supărați sau îngrijorați.

Conectați-vă:  Studiile arată că acei copiii care au o relație sigură, de încredere cu părinții sau îngrijitorii lor, au o mai bună reglare a emoțiilor decât cei ale căror nevoi nu sunt satisfăcute.

Vorbește și învață: Învață-ți copilul să recunoască și să-și numească emoțiile. De asemenea, încearcă să porți conversații în timp ce micuțul este supărat.

Oferă un model de comportament bun: Ai auzit vechea zicală „Fă cum spune popa, nu cum face popa”? Acest lucru nu se aplică și în parenting. De ce? Foarte simplu – copiii învață prin a imita ceea ce fac părinții, nu ceea ce spun.

Rămâi calm: Modelarea unui comportament bun este mai ușor de spus decât de făcut, mai ales când un preșcolar își manifestă cea mai mare parte a furiei. Dacă ești pe cale să îți pierzi calmul, ia-ți un minut pentru a respira și calmează-te tu înainte de a aborda situația.

Acționează: Odată ce vorbești despre posibilele opțiuni, este timpul să exersezi prin joc de rol. Cu practică, cei mici vor începe să aplice acele noi abilități în lumea reală.

Pedepsește mai puțin, laudă mai mult: Pedeapsa strictă face comportamentul mai rău, nu mai bun. Cu alte cuvinte, îngrijitorii ar trebui să petreacă mult timp concentrându-se pe atenția pozitivă, laudele și recompensele pentru un comportament bun. Dacă micuțul tău țipă mereu când este timpul să părăsească locul de joacă, nu-l pedepsi. În schimb, oferă-i multe laude și poate o mică recompensă atunci când pleacă fără scandal.

O privire de ansamblu: Majoritatea copiilor învață să gestioneze sentimentele când sunt ceva mai mari, până să meargă la școală. Dar asta nu înseamnă că dezvoltarea lor emoțională s-a încheiat. Funcțiile executive – abilități precum planificarea, organizarea, rezolvarea problemelor și controlul impulsurilor – continuă să se dezvolte până la vârsta adultă tânără. Când te simți frustrat de comportamentul copilului tău, reține că reglarea emoțiilor necesită timp.

Cu toate acestea, se recomandă îngrijitorilor să continue să ia măsuri pentru a construi o relație puternică cu copiii lor. Indiferent dacă sunt încă în scutece sau se pregătesc să înceapă școala, niciodată nu este prea devreme sau prea târziu pentru a vă consolida conexiunea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân