Cum să creezi o rutină de somn pentru a te relaxa și a dormi bine

O rutină de somn este ceea ce ai nevoie dacă te confrunți cu dificultăți în a adormi.
  • Publicat:
Cum să creezi o rutină de somn pentru a te relaxa și a dormi bine

Ți s-a întâmplat vreodată să te bagi în pat, sperând la un somn odihnitor, și să te trezești mai obosit ca atunci când ai pus capul pe pernă? Pentru mulți dintre noi, încercarea a de adormi poate fi ceva de de lungă durată. De la agitație, neliniște, gânduri anxioase, până la scroll pe rețelele de socializare – uneori este imposibil să obții odihna de care ai nevoie.

Dacă acest lucru vă sună cunoscut, crearea unei rutine de somn pentru a vă relaxa înainte de culcare poate face o diferență enormă. Să dormi suficient nu este vital doar pentru energia și funcționarea noastră cognitivă, dar ajută și la eliberarea organismului de stresul de după o zi întreagă.

Rutina de somn – idei pentru un somn odihnitor

Din fericire, dacă somnul nu vine ușor, există lucruri pe care le puteți adăuga cu ușurință în rutina de noapte care vă vor ajuta la reducerea stresului, vă poate calma mintea și vă vor face somnul mult mai accesibil. Consecvența este cheia. Încercați-le pe toate timp de o săptămână, apoi alegeți-le pe cele care funcționează pentru dvs. pentru a vă crea propria rutină de culcare.

1. Practicați Yoga înainte de culcare

Yoga este una dintre cele mai bune modalități de a elibera tensiunea din mușchi și de a vă relaxa, înainte de un somn bun. Studiile arată că o practică regulată de yoga vă poate îmbunătăți calitatea somnului.

2. Meditație

Pentru unii oameni, meditația poate fi intimidantă. Dar să stai, tu cu tine, în tăcere și să te concentrezi asupra respirației tale este una dintre cele mai eficiente modalități pentru a-ți calma mintea și corpul – și de a-l pregăti pentru un somn odihnitor.

3. Dormitorul – spațiu de dormit

Mai ales în ultimii ani, multe dintre dormitoarele noastre au fost folosite în mai multe scopuri, nu doar pentru dormit. Un birou, sala de sport de acasă, o cameră de joacă pentru copiii tăi – totul se poate face în dormitor! Problema aici este că poate fi dificil să-ți închizi creierul și să te relaxezi atunci când ești distras de celelalte sarcini care sunt, de asemenea, efectuate în acea cameră. Recomandarea specialiștilor este să îți folosești dormitorul doar pentru somn și relaxare. Acest lucru vă va ajuta să vă antrenați mintea să știe că dormitorul dvs. este un loc exclusiv pentru odihnă.

Mai mult, este bine să țineți aparatele electronice departe de camera în care dormiți și nu folosiți telefonul sau computerul cu cel puțin o oră înainte de culcare.

4. Nu mâncați înainte de culcare

Poate fi tentant să iei o gustare delicioasă sau chiar o masă copioasă înainte de culcare. Sau s-ar putea să vii acasă târziu de la serviciu și să te trezești că iei cina cu 30 de minute înainte de a merge la culcare. Dar consumul de mese copioase sau gustări cu zahăr înainte de culcare îți poate afecta somnul, mai ales dacă te lupți deja cu probleme ce țin de adormit.

Dacă totuși trebuie să mâncați înainte de culcare, optează pentru o mână de nuci, iaurt cu niște granola sau ceai de plante cu miere pentru a satisface pofta de dulce.

5. Exerciții de respirație

Controlul celei mai automate funcții a corpului nostru – respirația – ajută la încetinirea ritmului cardiac, la calmarea minții și a corpului și ne pregătim pentru somn. Unele exerciții de respirație care sunt utile includ respirația yoga în care inspiri și expiri pe nas încet. În timp ce inspiri, gândiți-vă să vă umpleți stomacul și apoi pieptul. Pe măsură ce expirați, eliberați pieptul și apoi stomacul. Închideți ochii și puneți o mână pe inimă și o mână pe burtă. Relaxarea întregului corp vă va cuprinde imediat.

6. Faceți din dormitor un loc comfortabil

Înainte de culcare, aranjați-vă locul de dormit, astfel încât să fie un loc confortabil și plin de energie bună. Aerisiți camera cu cel puțin o oră înainte, schimbă-ți des așternuturile de pat. Puteți aprinde lumânări și puteți pune muzică ambientală pe fundal. Crema preferată și o pătură moale vă poate face să aveți parte de un somn cu adevărat odihitor.

Sursă:

https://www.today.com/health/sleep/bedtime-routines-for-adults-rcna117635

Sursă foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being