Psiholog Marius Zamfir – „Jucăriile electronice dăunează copiilor sub 3 ani„

Înainte de a cumpăra o jucărie electronică trebuie să ţinem cont de vârsta şi de nivelul de dezvoltarea cognitivă al destinatarului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Psiholog Marius Zamfir - „Jucăriile electronice dăunează copiilor sub 3 ani„
Jucarii electronice foto 123RF.com

Nimic nu se compară cu bucuria din ochii unui copil care primeşte un cadou, indiferent de vârstă. Astăzi, oferta jucăriilor este imensă. De la păpuşi, la maşini, la trenuleţe, de la case, la instrumente muzicale, de la roboţi, la bucătării în miniatură, de la animale la jocuri de construcţii. Copiii României de astăzi au acces la un univers al jocurilor şi jucăriilor total diferit de cel al părinţilor şi bunicilor lor. De asta şi tentaţia adulţilor de a le dărui prea multe jucării cu explicaţia ”Dacă eu nu am avut, măcar el să aibă jucării!” Am stat de vorbă în exclusivitate cu psihologul Marius Zamfir, specialist care studiază şi fenomenul de autism virtual (ce poate apărea la copiii expuşi intensiv la mediul virtual de la vârste fragede) despre efectele negative ale jucăriilor electronice asupra copiilor sub 3 ani.

Există case în România unde copiii au munţi de jucării (la propriu), dar şi case în care copiii nu au jucării deloc din cauza sărăciei. Nici o extremă nu este de dorit, evident. Copii au nevoie de jucării. Doar că nu toate jucăriile care îi interesează pe copii sunt şi folositoare dezvoltării intelectuale şi dezvoltării motrice. Şi evident, prea multe jucării şi jocuri vor face copilul să îşi piardă curiozitatea repede, să dorească mereu ”altceva” şi nu înţeleagă corect valoarea obiectelor.

Jucării electronice – unele jucării pot face mai mult rău decât bine

CSÎD: Trebuie să facem un cadou unui copil. Ce jucărie să alegem?

Psiholog Marius Zamfir: Atenţie ce jucării le cumpărăm copiilor noştri căci unele dintre ele le pot face mai mult rău decât bine. Este vorba despre jucăriile electronice bazate pe multe lumini, pe sunete puternice şi pe acţiuni repetitive, care pot acţiona ca un drog în dezvoltarea celor mici.

CSÎD: Ce se întâmplă de fapt? Teoretic şi jucăriile electronice sunt doar nişte jucării.

Psiholog Marius Zamfir: Stimulii vizuali şi agresivi pot fi nocivi pentru creier în primele luni de viaţă. Primii 3 ani sunt esenţiali pentru dezvoltarea creierului şi a reţelelor neuronale, aşadar, în această perioadă copiii trebuie încurajaţi să îşi dezvolte dinamismul mental, prin cunoaşterea şi atingerea elementelor din jur.

Jucăriile electronice – expunerea la stimuli puternici crează dependenţă

CSÎD: Ce se întâmplă dacă îi expunem prea mult la jucăriile electronice, televizor, smart-phone, tabletă, computer?

Psiholog Marius Zamfir: Expuşi prea mult la interacţiunea cu ecranele, spre exemplu, ei vor găsi ulterior plăcerea doar în aceste acţiuni repetitive, de a vizualiza telefonul/tableta, şi vor fi mai puţin dispuşi la mişcare şi interacţiune, condiţii esenţiale pentru dezvoltarea lor funcţională.

Jucării electronice – ce jucării sunt potrivite în funcţie de vârstă

CSÎD: De ce fel de jucării au nevoie copiii în funcţie de vârste?
Psiholog Marius Zamfir:
Dacă nu ştim ce jucării să luăm micilor membri ai familiei, iată câteva sugestii: bebeluşilor le putem lua obiecte menite a-i ajuta să aibă un somn liniştit sau o baie plăcută, iar copiilor între 1-3 ani le putem dărui jucării care să le dezvolte imaginaţia, creativitatea şi dexteritatea. (puzzle-uri, cărti de colorat, etc).
Cei mai mari de 3 ani pot primi cadouri care să îi îndemne să facă mişcare şi să îşi dezvolte limbajul şi veleităţile artistice.

Marius Zamfir, psiholog

Marius Zamfir, Psiholog

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”