De ce nu e bine să-i dai pisicii ouă crude. Mergi urgent la veterinar dacă are aceste simptome

Consumul de ouă crude NU este indicat pentru feline, acestea regăsindu-se pe lista alimentelor toxice, de evitat.
  • Publicat:
De ce nu e bine să-i dai pisicii ouă crude. Mergi urgent la veterinar dacă are aceste simptome
De ce nu e bine să-i dai pisicii ouă crude. Mergi urgent la veterinar dacă are aceste simptome. Foto: profimediaimages.ro

Pisicii tale pare să-i placă ouăle crude? Nu o lăsa să le mănânce! În caz contrar, riscă să facă toxiinfecție, la fel cum se întâmplă în cazul oamenilor. 

Nu hrăni pisica cu ouă crude

Consumul de ouă crude NU este indicat pentru feline, acestea regăsindu-se pe lista alimentelor toxice, de evitat. Pisicile pot face toxiinfecție alimentară din cauza bacteriilor din ouă crude, cum este Salmonella.

De asemenea, ouăle crude conțin o proteină numită avidină, care în cazul pisicilor poate inhiba capacitatea de absorbție a biotinei, o vitamină foarte importantă pentru menținerea sănătății pielii și a blanei.

Nici ouăle fierte foarte moi sau cele poșate nu sunt recomandate. Dacă pisica prezintă vărsături sau diaree după consumul de ouă crude, accidental sau intenționat, mergi de urgență cu ea la medicul veterinar.

Citește și: Cum poţi scăpa rapid de părul de pisică de pe haine şi din case. Cele mai bune soluţii

Ouăle fierte tari sunt sigure pentru consum

Totuși, oul este un aliment bogat în substanțe nutritive care poate fi benefic pisicii. Cu o condiție: să îl prepari corespunzător.

Pisica poate mânca ouă fierte tari sau omletă, dar ai grijă să nu adaugi în compoziție ingrediente pe care în mod normal le folosești pentru tine.

Spre exemplu, untul, uleiul, brânza, laptele, sarea, ceapa, usturoiul sunt ingrediente fie foarte bogate în calorii, fie toxice pentru pisici.

Apoi, asigură-te că pisica nu suferă de o afecțiune care contraindică consumul de ouă.

Citește și: Câine sau pisică? Ce spune știința că ar trebui să alegi!

Atenție la calorii

„Gustările”, categorie din care fac parte și ouăle, ar trebui să reprezinte maximum 10% din caloriile ingerate zilnic de o pisică.

De exemplu, dacă pisica are o alimentație care însumează zilnic 250 de calorii, doar 25 dintre acestea sunt dedicate gustărilor. Iar un ou fiert tare, mic, de numai 50 de grame, are aproximativ 77 de calorii, deci cu mult peste ce este recomandat.

O idee ar fi să-i dai doar albușul gătit omletă, care are mult mai puține calorii decât gălbenușul.

Însă varianta optimă este să îl întrebi pe medicul veterinar dacă este în regulă să îți răsfeți din când în când pisica cu astfel de gustări, pentru a nu-i crea probleme de sănătate.

Citește și: De ce nu îşi duc românii pisicile la medicul veterinar

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân