Câine sau pisică? Ce spune știința că ar trebui să alegi!

Află care dintre cele două animale de companie este mai bun pentru tine și sănătatea ta conform oamenilor de știință.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Câine sau pisică? Ce spune știința că ar trebui să alegi!
Câine sau pisică? Ce spune știința că ar trebui să alegi!

Dacă iubești animalele mai ales, sigur ai avut parte de clasica discuție despre care dintre cele două mai întâlnite animale de companie – câinele sau pisica – este „cel mai bun animal de companie”? Mai mult, există chiar două tabere extreme: cei care se autoproclamă iubitori de câini sau „dog person” și la polul opus iubitorii de pisici sau „cat person”.

Și fiecare categorie are argumentele specifice și bine consolidate pentru care una dintre relații ar fi mai bună decât alta.

Există, de asemenea, teorii urbane care susțin că iubitorii de pisici sunt firi mai meditative și mai leneșe, în timp ce deținătorii de câini au o viață mai activă și sunt ceva mai sociabili.

Mulți dintre scriitorii lumii au fost mari iubitori de pisici:

  • Jean Paul Sartre despre care se spune că scria cu pisica lui în brațe;
  • Ernest Hemingway care avea nici mai mult nici mai puțin de 23 de pisici pe care le intitula „bureți de iubire sau fabrici de tors”;
  • Edgar Allan Poe care își dorea ca „scrierile lui să fie la fel de misterioase precum pisicile”;
  • Charles Bukowski care considera că pisicile te ajută să trăiești mai mult.

Dar artiști celebri au avut relații de prietenie și cu câini:

  • Constantin Brâncuși care o lua pe Polara, câinele său alb, chiar și la teatru, unde avea rezervat un loc doar pentru ea;
  • Stephen King care avea un Corgi Marlowe, Bangor;
  • William Faulkner care avea 2 câini.

De altfel, este cunoscută în întreaga lumea iubirea nemărginită a celei mai longevive regine din toate timpurile, Regina Elisabeta, pentru numeroșii ei câini Corgi.

Din ce în ce mai mulți oameni conviețuiesc și cu câini și cu pisici în aceeași casă, așa cum am început să vedem din ce în ce mai des poze pe Instagram cu relații de neimaginat între cele două animale despre care acum câțiva ani se credea că nu pot conviețui împreună.

Deloc întâmplător avem fraza „Te înțelegi precum câinele și pisica!”

Adevărul este că ambele animale au meritele și defectele lor, iar răspunsul depinde în mare parte de preferințele personale.

Cu toate acestea, știința ne-a oferit câteva informații interesante despre aceste creaturi care ne pot ajuta să evaluăm care este însoțitorul ideal pentru noi.

Mai jos vom explora rezultatele unui studiu privind abilitățile de:

  • rezolvare a problemelor
  • sensibilitatea
  • legăturile pe care le construiesc
  • moduri de comunicare și multe alte detalii pentru a determina odată pentru totdeauna dacă putem face o departajare între câini și pisici și putem susține care este cel mai potrivit (cel puțin pentru fiecare în parte).

Inteligență

Câinii au creierul mai mare decât cel al pisicilor, dar pisicile au mai mulți neuroni în cortex, ceea ce le crește capacitatea de a procesa informații.

În timp ce creierul câinilor cântărește aproximativ 64 de grame, creierul pisicilor are doar 25 de grame. Dar pisicile au în cortez aproximativ 300 de milioane de neuroni, în timp ce câinii au doar 160 de milioane.

Relații

Se știe dintotdeauna că, spre deosebire de pisici, câinii se atașează mult mai mult și mai repede de stăpânii lor, și nu doar o dată comportamentul lor a fost comparat cu cel al copiilor față de părinții lor.

Pisicile sunt firi mai independente și mai greu de studiat mai ales într-un laborator pentru că a le invada teritoriul le stresează foarte mult.

Însă, oamenii de știință susțin că există mai multe tipare de comportament care atestă că, da, câinii construiesc o conexiune și o legătură mai puternică cu cei care îi îngrijesc decât o fac pisicile.

Popularitate

Pisicile sunt mai populare decât câinii în multe țări din întreaga lume, au arătat studii recente.

În țările unde există mai multe pisici decât câini, cum ar fi Japonia, numărul felinelor este estimat la 204 milioane, comparativ cu aproximativ 173 milioane în țările unde există majoritate de câini.

În altă ordine de idei, se pare că pisicile au mai mult succes pe rețelele de socializare decât rivalii sau prietenii lor, câinii.

Abilitatea de a înțelege

Câinii sunt capabili să înțeleagă mult mai ușor vocabularul uman și tonul vorbirii și tocmai de aceea au fost dresați pentru diverse sarcini, așa cum a fost și în cazul pandemiei de coronavirus. Află cum câinii pot detecta persoanele cu COVID-19 cu o săptămână înaintea apariției simptomelor.

Mai mult, recent au fost adevărați eroi în operațiunile de salvare a victimelor cutremurului din Turcia și sunt des antrenați pentru sarcini utilitare, cum ar fi însoțirea persoanelor cu deficiențe de vedere sau boli neurologice.

Un alt exemplu care susține această diferențiere clară este cel al faimosul border collie Rico care a fost capabil să înțeleagă un vocabular de 200 de cuvinte.

Pisicile, pe de altă parte, nu sunt la fel de interesate de activitățile umane și nu au neapărat un spirit civic.

Rezolvarea problemelor

Datorită disponibilității lor de a face pe plac partenerilor umani și a motivației intrinsecă de cooperare, câinii sunt mult mai buni la rezolvarea problemelor decât pisicile. Acestea sunt mai puțin atente la stimulii exteriori transmiți de oameni.

Mod de comunicare

Câinii și pisicile au dezvoltat diferite tipuri de comunicare (vocalizare) pentru a obține lucruri sau pur și simplu pentru a comunica și conviețui cu oamenii.

De exemplu, câinii latră cu diferite tonuri pentru a-și exprima fericirea sau orice altă stare de spirit, în timp ce pisicile miaună cu o frecvență similară cu cea a unui sugar care, spun oamenii de știință, acționează la nivel subliminal asupra stăpânilor.

Supra-simțuri

Deși se credea până nu demult că simțul mirosului câinilor este mult mai puternic decât cel al pisicilor, noi studii au demonstrat că o pisică medie are aproximativ 200 de milioane de receptori olfactivi, mai mari decât un câine obișnuit.

De asemenea, se știe că pisicile au vederea și auzul excelente.

Amprenta ecologică

Deși câinii sunt considerați însoțitori loiali, aceștia au o amprentă ecologică mare.

Câinii de talie medie au nevoie de aproximativ 0,84 hectare de teren pentru a hrană.

Chiar și cel mai mic dintre câini, Chihuahua, consumă 0,28 hectare, aproape dublu față de cantitatea necesară pentru a hrăni o pisică, care consumă 0,15 hectare.

Concluzie

Alegerea între a avea un animal de companie câine sau pisică depinde în primul rând de preferințele personale și de nevoile fiecăruia dintre noi în parte.

Și, așa cum am văzut deja, fiecare are părțile lui bune și mai puțin bune (de la moduri de comunicare la amprenta ecologică) rămâne să decidem ce se potrivește felului nostru de a fi și de a trăi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân