Cât timp se fierb ouăle pentru a fi moi sau tari

05.02.2023
Cât timp se fierb ouăle pentru a fi moi sau tari

Cât timp se fierb ouăle – iată o întrebare al cărei răspuns depinde de dorința ta. Vrei un ou fiert moale sau unul tare?

De multe ori ne trezim cu ochii lipiți de somn și aruncăm două ouă într-un ibric, fără să acordăm atenție timpului de fierbere. Nu e de mirare că rezultatul constă, de multe ori, în niște ouă fierte fie excesiv, până gălbenușul lor capătă o nuanță verzuie, fie aproape crude, pentru că nu avem răbdare să le lăsăm destul timp la fiert.

Astăzi îți spunem cât timp se fierb ouăle pentru a fi moi sau tari, dar îți oferim și câteva trucuri pentru a scăpa mai ușor de coaja lor!

Cât timp se fierb ouăle – 5 reguli de aur

Înainte să afli cât timp se fierb ouăle pentru a fi moi sau tari, ține cont de aceste reguli importante:

 1. Ouăle nu se pun în apă clocotită, ci în apă rece. Dacă arunci ouăle în apă fierbinte, „șocul” termic va duce la fierberea lor neuniformă sau, mai rău, la crăparea lor.
 2. Nu pune foarte multe ouă în vas și alege ouă de aceeași dimensiune. Ouăle trebuie să fie „aerisite” și acoperite cu cel puțin 2 centimetri de apă.
 3. Pune o linguriță de oțet, una de bicarbonat de sodiu sau o jumătate de linguriță de sare în apa în care fierb ouăle – asta împiedică împrăștierea albușului, în cazul în care crapă coaja, dar ajută și la descojirea cu ușurință a cojii, după fierbere. Alte trucuri utile: înțeapă fundul oului cu un ac înainte să îl pui în apă sau crapă puțin ouăle înainte să le treci prin jetul de apă rece, după fierbere. Ouăle proaspete sunt în general mai greu de descojit fără să „ciupești” și din albuș, deci sunt indicate ouăle un pic mai vechi dacă vrei să îndepărtezi coaja cu ușurință.
 4. Focul trebuie să fie mare până apa ajunge la punctul de fierbere, apoi dat la minimum.
 5. Ouăle fierte se trec imediat prin jet de apă rece sau se pun în apă cu gheață – asta „pune frână” procesului de fierbere și ajută și la descojirea cu ușurință a ouălor.

Câte minute se fierb ouăle – gălbenuș moale, cremos sau tare

Timpul de fierbere a ouălor depinde de textura pe care o dorești: vrei un gălbenuș lichid, unul moale sau unul tare?

De asemenea, trebuie reținut că timpul de fierbere se scurge din momentul în care apa începe să fiarbă, potrivit cookinglight.com. Așadar, cronometrează timpul de fierbere când apa începe să fiarbă, nu când pui ouăle în apă!

Vezi mai jos cât timp se fierb ouăle în funcție de cum îți place gălbenușul:

 • Ouă foarte moi, cu gălbenuș lichid – 2 minute
 • Ouă cu gălbenuș semi-moale, adică și un pic lichid, dar și un pic moale – 4 minute
 • Ouă cu gălbenuș moale – 6 minute
 • Ouă cu gălbenuș tare, dar un pic cremos – 8 minute
 • Ouă cu gălbenuș tare – 10 minute
 • Ouă cu gălbenuș foarte tare – 12 până la 15 minute (ai grijă însă – ouăle mai mici lăsate prea mult timp la fiert pot căpăta o nuanță verzuie a gălbenușului)

Cât timp se fierb ouăle pentru a fi moi sau tari

Ouăle fierte rezistă în frigider până la o săptămână, însă cele descojite trebuie mâncate în aceeași zi.

La temperatura camerei, potrivit CDC, ouăle fierte sunt comestibile numai 2 ore. Deci nu mânca seara un ou fiert lăsat pe masă dimineața, altfel riști să te alegi cu o toxiinfecție!

Vezi mai jos cum poți descoji rapid ouăle fierte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Colonoscopia: ce este și când se face?