Iepurașul de Paște – cum a ajuns să fie asociat cu sărbătorile pascale?

  • Publicat:
Iepurașul de Paște - cum a ajuns să fie asociat cu sărbătorile pascale?
Sursa foto: Shutterstock

Iepurașul de Paște își are originile în legendele păgâne. Se spune că urecheatul blănos ar simboliza o zeiță care a transformat o pasăre în iepure pentru a-i salva viața. 

Află mai jos ce simbolizează iepurașul de Paște.

Legenda iepurașului de Paște 

Paştele este o sărbătoare păstrată cu sfinţenie de creştini și simbolizează Învierea Domnului. Însă tradiţia îndrăgitului Iepuraş de Paşte îşi are originile în legendele păgâne.

Iepurele reprezintă la păgâni simbolul lui Eostre, zeiţa primăverii. Aceasta era adesea asociată cu ouăle şi iepurele, deoarece se spune că zeiţa a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluţie pentru a o salva a fost să o transforme în iepure.

Deşi nu mai era pasăre, iepurele putea să facă ouă. De asemenea, se spune că iepurele este o fiinţă lunară, iar ciclurile lunii sunt cele care determină în ce zi sărbătorim Paştele, în fiecare an.

Prima apariţie a iepuraşului ca simbol al Paştelui a avut loc în Germania, fiind menţionat în cărţi în jurul anului 1500, deşi e probabil ca el să fie prezent de mai multă vreme în tradiţia populară. Se spune că iepurașul aducător de ouă roșii simbolizează fertilitatea.

Iepurașul de Paște își are originea în Germania

Germanii sunt primii care au inventat dulciurile în formă de iepuraş, la 1800, din aluat şi zahăr. În aceeaşi perioadă, în Franţa şi Germania au apărut şi primele ouă din ciocolată.

În America, această tradiţie a iepuraşului de Paşti, care aduce cadouri ouă vopsite copiilor cuminţi, a fost adusă de emigranţii germani. De asemenea, pe continentul american, animalul cu urechi mari este personaj de legendă. La unele triburi, exista un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, în timp ce în cultura mayasă era creditat cu inventarea scrisului.

Pentru budişti, iepuraşul este, de asemenea, o creatură selenară. Legenda spune că, neavând ce ofrandă să-i aducă zeiţei Indra, iepuraşul s-a gătit pe sine însuşi în focul sacru şi, ca răsplată, a fost aşezat pe Lună.

Şi în tradiţia chineză, iepuraşul este o creatură care trăieşte pe Lună, unde se ocupă cu măcinarea orezului, esenţa vieţii.

Indiferent de natura sa păgână sau creştină, Iepurașul de Paşte este un personaj recunoscut în toată lumea, pe care am ales să îl asociem cu drag de Sărbătoarea Paştelui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”