Ouă vopsite de Paști, cu sfeclă roșie, varză, turmeric și foi de ceapă. Fără vopsea chimică!

Metode eficiente și complet lipsite de riscuri pentru ouă vopsite de Paști natural. Cu sfeclă roșie, foi de ceapă, turmeric și varză roșie.
16.04.2021 | Paula Rotaru
Ouă vopsite de Paști, cu sfeclă roșie, varză, turmeric și foi de ceapă. Fără vopsea chimică!
Sursa foto: Shutterstock

Îți propunem câteva metode eficiente și complet lipsite de riscuri pentru ouă vopsite de Paști natural. 

Coloranţii din vopselele pe care le găsim în supermarket nu sunt cea mai bună alegere, mai ales dacă oul se crapă puţin. Pe lângă faptul că dau un aspect urât albuşului, colorându-l, sunt şi destul de nocive.

Noi îţi propunem ca anul acesta să faci ouă vopsite de Paști, fără chimicale. Iată ce ai de făcut!

Cum să vopsești natural ouăle de Paște

Mai simplu de atât nici că se poate! Ai nevoie de câteva legume şi de un condiment pe care cel mai probabil îl ai deja în bucătărie.

Cu ajutorul cojilor de ceapă, a sfeclei roşii, a verzei roşii şi a turmericului, poţi obţine ouă vopsite de Paști natural, fără pic de substanţe chimice. Iar rezultatul este fantastic, îţi garantăm! Dacă urmezi sfaturile de mai jos, desigur!

Vei fi uimită să descoperi că varza roşie, contrar aşteptărilor, nu vopseşte ouăle în mov, iar frunzele de ceapă nu le transformă în ouă galbene, ci roşii.

Ţine cont că, înainte să le vopseşti, ouăle trebuie să fie deja fierte tari! De asemenea, NU renunţa la oţet, care are rolul de a fixa mai bine culoarea în coaja oului (din fericire, nu trebuie fiert, aşa că nu va mirosi prea puternic).

Unele gospodine spun că şi zeama de lămâie poate juca acelaşi rol precum oţetul, deoarece este un acid. Noi te sfătuim să faci asta doar experimental, pe o cantitate mică, eventual pe un ou, pentru ca mai apoi să iei decizia care ţi se pare potrivită.

Ouă vopsite de Paști cu coji de ceapă, varză roșie, sfeclă roșie și turmeric 

Vom detalia în cele ce urmează ingredientele de care ai nevoie pentru a obţine 12 ouă vopsite:

  • Ouă albastre/verzi/maro: 2 ceşti de varză roşie tocată, 2 ceşti de apă, 2 linguri cu oţet din vin SAU o cană de spanac ori 2 căni de afine, mure
  • Ouă portocalii/ruginii, maro: 2 ceşti de coji de ceapă galbenă, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin
  • Ouă lavandă/roşii: 2 ceşti de coji de ceapă roşie, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin
  • Ouă roz/roşii: 2 ceşti de sfeclă roşie tocată, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin
  • Ouă galbene: 2 linguriţe de turmeric, 2 ceşti de apă, 2 linguri de oţet din vin SAU 3 linguri de paprika diluate în 2 căni de apă
  • Ouă maro: 2 căni cu cafea concentrată

Mod de preparare

Pentru fiecare culoare, ai nevoie de vase diferite în care să adaugi ingredintele mai sus menţionate. Adu la fierbere conţinutul (mai puţin oţetul, ai nevoie de el puţin mai târziu) şi lasă apoi pe foc mic între 15 şi 60 de minute, asfel încât culoarea lichidului să devină mai aprinsă.

Ia de pe foc vasul şi dă prin sită conţinutul. Lasă lichidul obţinut să se răcească la temperatura camerei (aproximativ 20 de minute), apoi adaugă câte 2 linguri de oţet în fiecare vas.

Ca regulă generală: se adaugă o lingură de oţet la fiecare ceaşcă de apă colorată.

Pune câte 2-3 ouă fierte tari în borcane şi acoperă-le cu lichidul obţinut, apoi ţine-le la frigider până obţii culoarea dorită, între 2 şi 12 ore. Cu cât mai mult le ţii, cu atât culoarea va fi mai închisă. 

După ce ai obţinut culoarea dorită, scoate ouăle din borcan cu ajutorul unei linguri şi lasă-le să se usuce la aer, pe un tocător sau altă suprafaţă (nu pe un şerveţel).

Pentru a le da un luciu frumos, le poţi freca ulterior, după ce se usucă bine, cu puţin ulei.

Vezi mai jos un VIDEO cu toată procedura descrisă mai sus! E atât de simplu!

Naturally Dyed Easter Eggs

Dye your Easter eggs the natural way!

Find out how here: http://bit.ly/2mV9mfQ

Posted by Tip Hero on Saturday, 25 March 2017