Ai carte, n-ai parte de stres

Lectura este o metoda mai eficienta pentru calmarea nervilor decat ascultatul muzicii, plimbarile sau servitul unei cesti de ceai.
  • Publicat:
Ai carte, n-ai parte de stres
Ai carte, n-ai parte de stres

Lectura este cea mai usoara metoda de relaxare, doar 6 minute fiind suficiente pentru a reduce nivelul stresului cu peste doua treimi, conform unui studiu realizat de Mindlab International de la University of Sussex.

Lectura este o metoda mai eficienta pentru calmarea nervilor decat ascultatul muzicii, plimbarile sau servitul unei cesti de ceai.

Psihologii sustin ca aceste efecte benefice apar prin concentrarea centrilor nervosi din creier asupra lecturii, iar plonjarea cititorului in universul literar contribuie la scaderea tensiunii din muschi si de la nivelul miocardului.

Ascultatul muzicii scade nivelul stresului cu 61%, o ceasca de ceai il diminueaza cu 54%, iar o plimbare pe jos il coboara cu 42%. Jocurile video scad stresul cu 21%, dar ritmul cardiac ramane la acelasi nivel.

Cu Dumnezeu inainte

Pacientii credinciosi, aflati in fazele ter­mi­nale ale diverselor tipuri de cancer, sunt mult mai dispusi sa accepte tratamente dificile si dureroase, aflam dintr-un studiu publicat in „Journal of the American Me­dical Association”.

In cursul ultimei lor sap­tamani de viata, pacientii care si-au gasit linistea datorita credintei lor religioase au fost de 3 ori mai numerosi decat ceilalti pacienti, in privinta cazurilor de ventilatie asistata si al numarului de voluntari pentru diverse tratamente intensive destinate prelungirii vietii bolnavilor.

Somn usor si viata lunga!

Persoanele care sufera din cauza tulbu­ra­ri­lor somnului sunt mai predispuse sa se gandeasca la sinucidere sau chiar sa co­mi­ta tentative de sinucidere, spune un studiu prezentat la Florenta.

Cu cat o persoana sufera de mai multe tipuri de tulburari ale somnului, precum trezitul mult prea de­vre­me, dificultatea de a adormi sau insomnie, cu atat persoana respectiva are mai multe ganduri suicidare.

„Persoanele care sufera de mai mult de 2 tulburari ale somnului sunt de 2,6 ori mai predispuse sa comita o ten­ta­tiva de sinucidere comparativ cu persoa­nele care nu sufera de insomnie”, a de­cla­rat coordonatorul cercetarii.

Potrivit Or­ga­ni­zatiei Mondiale a Sanatatii, 877.000 de persoane de pe glob incearca sa se si­nu­cida in fiecare an. Inaintea fiecarei sinu­cideri, exista intre 10 si 40 de tentative.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Chicklit sic. Indecent. Amuzant
Chicklit sic. Indecent. Amuzant
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”