Ţine sub control stresul în sesiune!

Deşi nu ar trebui să se întâmple astfel, perioadele de teste şi examene de la sfârşitul anului şcolar sunt întotdeauna foarte stresante pentru cei direct implicaţi – elevii, dar şi pentru familiile lor.
  • Publicat:
Ţine sub control stresul în sesiune!

Deşi nu ar trebui să se întâmple astfel, perioadele de teste şi examene de la sfârşitul anului şcolar sunt întotdeauna foarte stresante pentru cei direct implicaţi – elevii, dar şi pentru familiile lor.

Emoţiile înaintea unui examen sunt normale, însă atunci când frica şi nervozitatea devin exagerate, ele se pot transforma într-un blocaj emoţional, care afectează capacitatea elevului de a susţine lucrarea, conform cunoştinţelor acumulate.

Există însă un remediu 100% natural cu ajutorul căruia se poate ţine sub control stresul, astfel încât elevii să se bucure de toate şansele de reuşită la examene.

Remedii naturale pentru calmarea stresului la examene

Iată 7 plante foarte eficiente pentru susţinerea capacităţii de concentrare şi combaterea emoţiilor excesive:

  • Valeriană, Hamei, Talpa gâştei, Melisă – stabilizează emoţiile (sentimentele de teamă, nelinişte, anxietate); diminuează hiperstimularea sistemului nervos central; ajută la dobândirea şi menţinerea stării de calm în situaţii de criză.
     
  • Sunătoare, Melisă – reglează activitatea serotoninei la nivelul celulelor nervoase; îmbunătăţesc starea de bine; nu creează somnolenţă.
     
  • Valeriană, Hamei, Melisă – ajută la o adormire rapidă şi un somn profund în perioadele stresante (mai puţine treziri nocturne); conferă un somn sănătos pe timpul nopţii şi energie la trezire; susţine capacitatea de concentrare şi echilibrul emoţional în timpul zilei.
     
  • Melisă, Hamei, Talpa gâştei, Creţuşcă – ameliorează spasmele musculare şi tulburările digestive provocate de stres (arsuri, greaţă, diaree, constipaţie); favorizează relaxarea şi starea de bine.
     
  • Păducel, Talpa gâştei – diminuează palpitaţiile.
     
  • Hamei, Talpa gâştei – datorită efectului analgezic, calmează durerile de cap induse de stres.

Nervozitatea la copii şi adolescenţi

Nervozitatea este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă copiii şi adolescenţii în societatea actuală. La fel ca şi părinţii lor, mulţi copii sunt afectaţi zilnic de stres. Iar stresul pe termen lung conduce la imposibilitatea de a controla stările de anxietate şi nelinişte în situaţii critice, cum ar fi testele, examenele. Astfel de probleme pot apărea la copii de orice vârstă: de la preşcolari până la adolescenţi.

Tensiunea interioară şi emoţiile puternice se manifestă printr-o serie de simptome fizice şi comportamentale. Copiii stresaţi sunt palizi, au buzele uscate, uneori prezintă ticuri, tuse nervoasă, enurezis nocturn (fac pipi în pat), chiar şi manifestări somatice precum diareea, constipaţia, voma, diverse dureri sau stări de rău inexplicabile. Nu de puţine ori, aceşti copii se plâng de oboseală aproape permanentă, au dificultăţi la adormire sau se trezesc deseori noaptea.

Ei bine, pentru aceşti copii, care în general sunt sensibili la stres, examenele sunt considerate adevărate „pietre” de încercare, iar dacă din nefericire dau greş, acest lucru este un mare eşec, ce poate avea răsunet asupra întregii vieţi.

Relaxarea – esenţială pentru a ţine sub control emoţiile

Un element important în combaterea emoţiilor dinaintea examenului este relaxarea. În acest scop, primul pas constă în acceptarea emoţiilor, care sunt fireşti şi nu trebuie negate, ci controlate.

Micile tehnici de relaxare pot fi învăţate şi de elevi: de la simplul control al respiraţiei prin exerciţii specifice până la ascultarea unei melodii care să ofere un fel de „evadare” din situaţia încordată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”