Valeriana (Valeriana officinalis)

Denumire științifică: Valeriana officinalis
Denumire populară: Valeriană, Odolean, Năvalnic, Iarba Pisicii
Valeriana (Valeriana officinalis)

Descriere

Valeriana este o plantã ierboasã, mirositoare, cu tulpinã înaltã de pânã la 2 m. Frunzele sunt adânc divizate, iar florile sunt mici, de culoare roz-liliachie şi sunt grupate pe partea superioarã a ramificaţiilor tulpinii.
Planta creşte spontan pe soluri umede, în stufărişuri, păduri, la marginea apelor, în lunci şi zăvoaie, în zonele de deal şi munte, fiind răspândită în toată Europa şi Asia.

În scop terapeutic se recolteaza rizomii, stolonii (tulpinile târâtoare) şi rădăcinile.

Valeriana – Compoziţie

Rãdãcina de valeriană conţine ulei volatil, acid cafeic, acid clorogenic, substanţe terpenoide, sescviterpene, acid salicilic, glucide, flavonoizi, taninuri, rãşini, cumarine şi multe altele.

Valeriana – Acţiune

Principiile active din rãdãcina de valeriană au proprietãţi sedative asupra sistemului nervos şi cardiac, precum şi acţiune antispasticã.

Valeriana – Indicaţii terapeutice

Preparatele din rãdãcinã de valerianã au fost utilizate încã din antichitate ca sedativ. Ele sunt indicate în nevroze, palpitaţii, colici stomacale de naturã nervoasã, insomnii, tulburãri de menopauzã.

Administrare:

Se poate folosi sub formã de pulbere (de 3 ori câte un vârf de cuţit pe zi) sau ceai: se preparã o infuzie din 1 linguriţã la 1 canã cu apã. Se bea treptat în cursul unei zile sau seara, înainte de culcare.

Având în vedere cã principiile active sunt extrase în mod diferit din rãdãcinã în funcţie de modul de preparare, unii fitoterapeuţi recomandã în cazul colicilor abdominale pe fond nervos urmãtorul preparat: se pune 1 linguriţã de pulbere de rãdãcinã de valerianã la macerat în 1 canã cu apã rece. Se acoperã şi se lasã la macerat timp de 2 ore, dupã care se dã în clocot şi se filtreazã. Se administreazã câte 1 linguriţã dimineaţa şi seara.

Valeriana – Precauţii şi contraindicaţii

Administratã ca tranchilizant, valeriana nu pare sã aibã efecte toxice adverse. De aceea poate fi administratã chiar şi copiilor. Secunosc totuşi cazuri de intoxicaţie voluntarã sau accidentalã prin administrarea în doze excesive. Nu este recomandatã utilizarea pe duratã nelimitatã.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă