Te abții să mergi la toaletă? Riști să dezvolți probleme grave cu rinichii și ocluzie intestinală!

  • Publicat:
Te abții să mergi la toaletă? Riști să dezvolți probleme grave cu rinichii și ocluzie intestinală!
Foto: Envato

Nevoia de a merge la toaletă este un lucru firesc şi trebuie satisfăcută de fiecare dată când corpul îţi semnalează asta, altfel e posibil să apară numeroase probleme de sănătate.

Dacă „te ţii” o perioadă îndelungată, din cauză că uiţi, nu vrei să faci asta decât în confortul propriei case sau pur şi simplu eşti ocupată până peste cap, e posibil să te confrunţi ulterior cu simptome neplăcute şi cu un risc major de infecţii urinare şi alte afecţiuni deloc de neglijat.

Află la ce pericole te expui atunci când nu mergi la toaletă cu orele!

Urinarea întârziată, risc de infecții urinare şi pietre la rinichi

Retenţia de urină pe termen îndelungat poate duce la infecţii urinare severe, aşa-numitele cistite, ca urmare a toxinelor din urină care stagnează prea mult timp în vezica urinară, se multiplică şi duc la modificări în funcţionarea normală a rinichilor şi a căilor urinare.

Principalele simptome care trădează o infecţie urinară sunt:

  • Durere sau senzaţie de arsură la urinare
  • Nevoia de a urina frecvent şi eliminarea unei cantităţi mici de urină
  • Sensibilitate sau greutate în partea de jos a abdomenului
  • Urină tulbure şi urât mirositoare
  • Senzaţie de greaţă şi vărsături
  • Durere care radiază în spate, sub cutia toracică

Pentru a preveni apariţia infecţiilor urinare, este important să:

  • consumi o cantitate mare de lichide, mai ales apă plată;
  • urinezi imediat ce apare senzaţia;
  • te ştergi dinspre față spre spate după evacuarea vezicii urinare, evitând astfel contaminarea regiunii uretrale cu bacterii din regiunea anală;
  • menţii o igienă intimă exemplară;
  • goleşti vezica urinară cât mai repede posibil după un contact sexual;
  • eviţi produsele igienice şi cosmetice potenţial iritante. Uzul deodorantelor, a pudrei de talc şi a gelurilor de duş în regiunea genitală pot irita uretra. De asemenea, alimentele picante şi cafeaua sunt iritante uretrale.
  • consumi un pahar de suc de merişoare sau iei un supliment ce conţine extract concentrat de merişor. Se pare că merişorul  scade incidenţa unei infecţii urinare, având ca mecanism scăderea aderenţei bacteriei E. coli la pereţii tractului urinar, aderenţă care este o condiţie obligatorie pentru înmulţire şi infecţie.

Dacă aceste infecţii urinare apar frecvent şi nu sunt tratate corespunzător, există riscul formării „pietrelor” la rinichi, formaţiuni care iau naştere din cauza acumultării excesive de calciu şi sodiu în rinichi, care în mod normal sunt eliminate prin urinare.

Odată formate, aceste pietre la rinichi fie sunt eliminate de la sine prin canalul urinar, dar numai dacă au dimensiuni mai mici de 5 mm (chiar şi în astfel de cazuri simptomele sunt neplăcute), fie trebuie intervenit chirurgical.

Dacă procesul de urinare este amânat pentru mult timp, alte simptome cu care te poţi confrunta sunt: febra, frisoanele, durerea de stomac, crampele, anxietatea şi dificultăţile de concentrare.

Amânarea defecației, risc de constipație și ocluzie intestinală

„Mi-e rușine să merg la toaletă când sunt la muncă.” Cu siguranţă şi tu îţi spui asta zi de zi. Eliminarea scaunului este, de asemenea, o nevoie fiziologică ce trebuie dusă la bun sfârşit atunci când corpul îţi cere asta, nu când îi permiţi tu, de regulă după o zi întreagă petrecută la birou.

Medicii spun că ar trebui să avem două scaune pe zi, unul dimineaţa şi unul seara, dar nu este o regulă general valabilă, mai ales că avem diete şi obiceiuri de viaţă diferite.

Amânarea defecaţiei (procesul de eliminare a materiilor fecale din intestine) este mult mai periculoasă decât ai crede. Specialiştii spun că, pe lângă disconfortul resimţit la nivel abdominal, în cazurile extreme se poate ajunge inclusiv la deces.

Cei care amână frecvent mersul la toaletă se pot confrunta, în timp, cu slăbirea musculaturii din zona anală, ceea ce poate duce la incontinenţă fecală (eliminarea involuntară de scaun şi gaze).

De asemenea, persoanele care preferă „să se ţină” sunt mult mai expuse riscului de a suferi de constipaţie cronică, intensă şi dureroasă, ceea ce duce la impactarea scaunului, care va da naştere fecalomului – o afecţiune în care scaunul se întăreşte în rect şi împiedică trecerea oricărui alt scaun (acesta poate provoca ocluzie intestinală și moartea ţesutului, urmată în unele cazuri chiar de deces).

Aşadar, ţine cont de riscurile la care te expui dacă amâni mersul la toaletă şi cântăreşte bine dacă merită să-ţi pui viaţa în pericol din cauza ruşinii, a lipsei de timp sau a altor motive pe care le-ai putea avea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”