Sucul de merișoare în tratarea infecțiilor urinare: mit sau adevăr?

Studiile arată că sucul de merișoare nu poate trata o infecție urinară deja existentă, ba chiar o poate înrăutăți. Iată de ce.
  • Publicat:
Sucul de merișoare în tratarea infecțiilor urinare: mit sau adevăr?
Foto: shutterstock

Atunci când te confrunți cu o infecție urinară, cel mai probabil te gândești la unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale: consumul de merișoare. Vești proaste, însă. Sucul de merișoare nu ajută atât de mult pe cât te așteptai.

În urma unui review făcut pe 24 de studii, actualizat în 2012 și publicat în Cochrane Database of Systematic Reviews se descoperă dacă merișoarele ajută sau nu la prevenirea infecțiilor urinare. Concluzia studiului sugerează că sucul de merișoare nu are un impact semnificativ în reducerea acestor infecții. Mai degrabă, cea care previne infecția urinară este o substanță numită proantocianidină pe care fructul o conține.

Aceasta previne menținerea bacteriilor în vezică și creează un strat alunecos în tractul urinar care ajută la eliminarea lor. Teoria, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Phytochemistry este că această substanță îngreunează capacitatea bacteriilor de a sta în vezică pentru prea mult timp astfel încât să se ajungă să formeze infecția. Sucul în sine nu face o diferență prea mare. Poate doar în cazul în care bei 2 litri de suc de merișoare pe zi pentru a avea suficiente ingrediente active. Dar cum sucurile de merișoare sunt bogate în zahăr, pot apărea efecte adverse atât asupra sănătății, cât și nutriției.

În schimb, poți lua în calcul suplimentele cu merișoare care conțin cantități specifice de proantocianidine. Similar sucului de merișoare și suplimentele au la bază rezultate diferite în privința capacității de prevenție a infecțiilor urinare. Un review publicat în 2017 în Journal of Urology arată că produsele care conțin merișoare scad semnificativ rata de apariție a infecțiilor urinare, dar în cazul adulților în vârstă, a celor care au probleme urinare frecvente sau dificultăți de a-și controla vezica, aceste suplimente nu fac o diferență.

Sucul de merișoare poate trata infecția urinară?

Studiile arată că sucul de merișoare nu poate trata o infecție urinară deja existentă, ba chiar o poate înrăutăți. Când ai o infecție urinară, aciditatea din merișoare poate avea efecte neplăcute, iar în situația asta ai nevoie nu de suplimente, ci de antibiotice. În urma unei vizite la cabinetul medicului, specialistul te va întreba ce simptome ai pentru a-ți prescrie medicamentația potrivită. Vestea bună este că simptomele infecției urinare precum senzația de usturime din timpul urinării și frecvența urinării vor fi ameliorate în cel puțin două zile de la tratament.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân