Creșterea fertilității la bărbați: 5 soluții recomandate de specialistul în infertilitate

Dr. Andreas Vythoulkas, specialist în infertilitate, detaliază soluțiile pentru creșterea fertilității la bărbați. Printre ele, vitamina C și... slăbitul!
Creșterea fertilității la bărbați: 5 soluții recomandate de specialistul în infertilitate
Sursa foto: Shutterstock

Când un cuplu decide că a venit vremea pentru un copil, probabil că devine interesat de creșterea șanselor obținerii unei sarcini. Cu atât mai mult cu cât infertilitatea este un termen devenit tot mai prezent, din păcate.

Potrivit primului – și deocamdată singurului – studiu de analiză a problemelor de infertilitate din România, realizat în urmă cu trei ani de Asociația pentru Reproducere Umană din România, unul din patru cupluri care își dorește un copil nu a reușit să obțină o sarcină, deși încearcă de 1-5 ani. Și cauza nu o reprezintă întotdeauna patologia feminină! S-a constatat că s-a ajuns la egalitate în ceea ce privește „vinovatul” pentru imposibilitatea obținerii unei sarcini: 50% bărbați, 50% femei.

În privința cauzelor de infertilitate masculină, problemele identificate în urma realizării spermogramei conduc detașat, cu 72% din total. Și chiar dacă nu absolut toate cazurile de infertilitate sunt tratabile, există câteva soluții pentru creșterea fertilității la bărbați.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne spune ce poate face un bărbat pentru a-și crește șansele de a concepe.

Soluții pentru creșterea fertilității la bărbați

Suplimente cu acid D-aspartic

Acidul D-aspartic este un aminoacid care crește în mod natural nivelul hormonului luteinizant (LH), care intervine în sinteza androgenilor ovarieni la femeie și a testosteronului la bărbați.

Acest amioacid se găsește în glandele implicate în producția de hormoni, mai exact în testicule, hipotalamus și glanda pituitară. Oamenii de știință cred că acesta este implicat în fertilitatea masculină, după ce au constatat că nivelul de acid D-aspartic este semnificativ mai scăzut la bărbații infertili decât la cei fertili. Lucru de altfel susținut de studii care arată că suplimentele de acid D-aspartic pot crește nivelurile de testosteron, hormonul sexual masculin care joacă un rol esențial în fertilitatea masculină, afirmă dr. Vythoulkas.

Dovezile actuale indică faptul că suplimentele de acid D-aspartic pot ajuta la creșterea fertilității la bărbați, în special în cazul celor cu niveluri scăzute de testosteron, în timp ce nu oferă în mod constant beneficii suplimentare celor cu niveluri normale.

Mișcare în fiecare zi!

Pe lângă faptul că sunt benefice sănătății generale, exercițiile fizice regulate pot crește nivelul de testosteron și pot îmbunătăți fertilitatea.

Bărbații care fac mișcare în mod regulat au niveluri mai ridicate de testosteron și o calitate mai bună a materialului seminal decât bărbații inactivi. Cu toate acestea, excesele trebuie evitate, deoarece pot avea efectul opus: reducerea nivelului de testosteron, spune specialistul în infertilitate.

Aport optim de vitamina C

Vitamina C și-a câștigat celebritatea în privința stimulării sistemului imunitar. Însă unele dovezi indică faptul că administrarea de antioxidanți, cum este și vitamina C, poate îmbunătăți fertilitatea. Există, de asemenea, unele dovezi că suplimentele de vitamina C pot îmbunătăți calitatea materialului seminal.

Un studiu efectuat la bărbați infertili a arătat că administrarea de suplimente de vitamina C de 1.000 mg de două ori pe zi timp de până la două luni a crescut motilitatea spermatozoizilor cu 92%, iar numărul de spermatozoizi cu mai mult de 100%. De asemenea, a redus proporția de spermatozoizi deformați cu 55%, spune medicul.

Mai puține kilograme, mai mulți spermatozoizi

Cel mai eficient lucru pe care îl poate face un bărbat supraponderal pentru a crește numărul de spermatozoizi este pierderea în greutate.

Studiile au arătat că pierderea în greutate poate crește semnificativ volumul, concentrația și mobilitatea materialului seminal, precum și starea generală de sănătate a spermei.

Fără stres inutil!

Stresul nu reduce doar libidoul și satisfacția sexuală, dar poate afecta și fertilitatea. Hormonul numit cortizol poate explica parțial aceste efecte adverse ale stresului.

Stresul prelungit crește nivelurile de cortizol, care are efecte negative puternice asupra testosteronului. Când cortizolul crește, nivelurile de testosteron tind să scadă. În timp ce anxietatea severă, inexplicabilă, este tratată de obicei cu medicamente, formele mai ușoare de stres pot fi reduse prin tehnici de relaxare. Meditația, exercițiile fizice și petrecerea timpului liber cu prieteni pozitivi, optimiști, pot avea rezultate excepționale, conchide dr. Andreas Vythoulkas.

Ai trompe înfundate? Iată tot ce trebuie să ştii!
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, are competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, probleme de infertilitate și în domeniul tehnicilor de reproducere umană asistată și colposcopie.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân