Cele mai bune alimente și remedii pentru constipație. Scapi garantat de probleme!

Constipaţia are numeroase cauze şi poate apărea din cauza dietei sărace în fibre, a deshidratării, a consumului excesiv de carne sau a sedentarismului. Descoperă cele mai bune remedii pentru constipație!
  • Publicat:

Simţi nevoia să dai curs chemării naturii, însă corpul tău nu vrea să răspundă – sau, atunci când totuşi o face, scaunul este dur, uscat, greu de eliminat?

Cel mai probabil suferi de lipsă de fibre sau deshidratare. Sau poate nu faci destulă mișcare, suferi (fără să știi) de diabet, hipotiroidism sau sindrom de colon iritabil. Deşi primul lucru care ar putea să îţi treacă prin minte este să iei laxative, există foarte mari şanse să nu ai nevoie de ele, cea mai bună metodă de reglare a tranzitului intestinal găsindu-se tocmai în farfuria ta. Mai precis, 20-35 de grame de fibre zilnic vor ameliora simptomele.

Citeşte aici ce afecţiuni poate trăda aspectul scaunului!

Pe lângă fibre, aportul de lichide şi exerciţiile fizice sunt la fel de importante pentru „a pune lucrurile în mişcare”. Pune în aplicare cele mai eficiente remedii pentru constipație și lucrurile vor reveni la normal în foarte scurt timp.

Începe ziua cu fibre!

Un castron de tărâţe de cereale bogate în fibre este modalitatea perfectă de a începe ziua şi de a ţine la distanţă afecţiunile stomacului. Acest tip de fibre adaugă volum bolului alimentar, determinând înaintarea lui mai rapidă în intestin.

Dacă nu eşti obişnuită să consumi multe fibre, începe cu porţii mai mici, servite cu lapte degresat sau iaurt cu conţinut mic de grăsime şi creşteţi treptat cantitatea. În caz contrar, s-ar putea să suferi de balonare, flatulenţă şi crampe.

Fă-ţi o rezervă de fasole uscată, prune, pere, smochine, ovăz şi nuci – toate sunt surse bune de fibre solubile, care se transformă în gel când ajung în intestin şi ajută la înmuierea scaunului.

Alte alimente care te ajută în lupta cu constipaţia sunt fructele „ridate”, cum ar fi prunele uscate (conţin fibre şi dihidroxifenil isatin, un compus care stimulează contracţiile intestinale) sau stafidele (conţin acid tartaric, care are efect laxativ).

Remedii pentru constipație: psyllium și semințe de in

Pentru un plus de ajutor, adaugă o linguriţă sau două de psyllium într-o cană cu apă caldă, lasă la infuzat 2 ore, adaugă lămâie şi miere după gust şi bea conţinutul. Psyllium conferă volum şi este principalul ingredient din multe laxative ce pot fi cumpărate direct din farmacie.

O altă soluţie sunt seminţele de in, care sunt bogate în fibre şi acizi graşi Omega 3, ale căror efecte benefice pentru inimă şi sistemul circulator au fost demonstrate  în nenumărate rânduri. Poţi adăuga 2-3 linguriţe în iaurt, în cerealele cu lapte sau chiar în salata servită la prânz. De asemenea, seminţele de in pot fi măcinate şi ţinute în frigider şi se poate adăuga câte jumătate de linguriţă într-un pahar cu suc de portocale.

Băuturi pentru a scăpa de constipație

Nu uita de apă, element indispensabil fără de care organismul nu poate supravieţui. Pe măsură ce consumi mai multe fibre, corpul tău va avea nevoie de mai multă hidratare, prin urmare consumă cel puţin 8 pahare de câte 250 de ml pe zi. Fibrele sunt extrem de absorbante şi, dacă nu consumi suficientă apă,  mersul la toaletă ar putea deveni un chin, scaunele transformându-se în materii tari, de mici dimensiuni şi greu de eliminat.

Cafeaua este, de asemenea, recomandată pentru stimularea colonului. O ceaşcă de cafea băută dimineaţa are un efect de eliberare a tractului digestiv, însă nu face abuz pentru că poţi cădea în cealaltă extremă. Cofeina este şi un diuretic, ceea ce va duce la eliminarea rapidă a lichidelor din organism.

Dacă nu îţi place cafeaua, poţi încerca ceaiul de plante (păpădie) sau apa caldă cu lămâie (are efect stimulator asupra intestinului).

Dacă nici un remediu din cele prezentate nu îşi face efectul, încearcă tinctura de Senna, „mama” tuturor laxativelor naturale. Ar trebui să îşi facă efectul în maximum 8 ore, se iau 20-40 de picături de tinctură seara, însă nu trebuie folosit ca remediu pe termen lung deoarece poate produce crampe şi diaree, dar poate da şi dependenţă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân