Sariturile fac oasele puternice

Sportul si mersul pe banda ne mentin sanatosi!
  • Publicat:
Sariturile fac oasele puternice
Sariturile fac oasele puternice

Au aflat asta specialistii americani care au efectuat studii pe fete de liceu care au facut de 2 ori pe saptamana, 10 minute de sarituri si exercitii de incalzire inainte de ora de sport.

Dupa aproximativ 8 luni, aveau oasele si muschii mai puternici decat adolescentele care facusera numai stretching, nu si sarituri. Este foarte important ca aceste exercitii sa fie facute de tinere pentru ca 80% din masa osoasa se intareste in primii 20 de ani de viata, in special la pubertate, datorita circulatiei hormonilor.

Mersul pe banda, bun dupa infarct

Persoanele care au suferit un infarct si care incep sa foloseasca banda de alergare pentru o plimbare usoara isi imbunatatesc semnificativ sanatatea si mobilitatea. „Este o veste nemaipomenita pentru supravietuitorii infarctului, pentru ca studiile arata clar ca raul provocat de acel episod nu este de nereparat. Iar cu acest exercitiu creierul si corpul isi revin”, a spus initiatorul studiului facut in Maryland, SUA.

Au participat la cercetare 71 de pacienti care suferisera un infarct cu cel putin 6 luni inainte. Au fost impartiti la intamplare in 2 grupuri, indiferent de dizabilitati. 32 au fost rugati sa isi intinda usor picioarele de cateva ori pe zi. Ceilalti au fost pusi pe banda de mers. Dupa 6 luni, acestia din urma mergeau cu o viteza de 19% mai mare decat la inceput, spre deosebire de 8%, cei din celalalt grup.

Sportul intarzie aparitia Alzheimerului

Exercitiile fizice efectuate regulat, precum mersul pe jos, contribuie la imbunatatirea memoriei persoanelor cu vârste peste 50 de ani care sufera de o diminuare usoara a capacitatilor lor mintale, potrivit unui studiu australian.

La el au participat 138 de adulti cu vârste peste 50 de ani, care prezentau un risc crescut de dementa si aveau probleme de memorie, fenomen care precede, in general, maladia Alzheimer. Acestia au inregistrat o imbunatatire a capacitatilor mintale cu, in medie, 0,69 puncte pe scara ADAS  in raport cu persoanele sedentare.

Citeste si Sportul, de mii de ani pentru sanatate
                  Sacoul sport perfect

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Melodia perfecta pentru sport
Melodia perfecta pentru sport
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”