Preferi liftul? Dacă afli asta, vei prefera să urci scările chiar de azi

Sedentarismul stă la baza multor probleme de sănătate. Orice scară urcată contează!
  • Publicat:
Preferi liftul? Dacă afli asta, vei prefera să urci scările chiar de azi
Nu ai bani și chef de sală? Avem o idee de a face mișcare gratis! Foto: Mădălina Drăgoi

Să fim sinceri: între efortul de a apăsa un buton și a urca trepte poate 5, 6 etaje ce este mai ușor? Bine: butonul de la lift consumă mai puțină energie și dă mai multă plăcere. Însă ce este mai sănătos? Cu siguranță corpul și mintea umană au fost proiectate ca să funcționeze în strânsă legătură cu mișcarea fizică. Așadar, am căutat motive suficient de puternice și documentate pentru a alege să urcați scările.

”Atunci când m-am mutat în Berlin, eram însărcinată și locuința nu era într-un imobil cu lift. Am întrebat administratorul dacă este posibil ca la un moment dat să pună lift și mi s-a spus că dacă s-ar întâmpla asta, chiria ar crește cu vreo 100 de euro pe lună. *Fiți fericită pentru orice scară în plus urcați și coborâți*” a povestit Anca. Ei bine, urcatul scărilor are mult mai multe avantaje decât facturi mai mici pentru cei care locuiesc în clădiri fără lift.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă adulților să facă săptămânal cel puțin 150 de minute de activități fizice aerobice de intensitate moderată.

De ce să urci scările?

Chiar dacă ai la dispoziție un lift, gândește-te că urcatul scărilor este o formă gratuită de a face mișcare.

Urcatul scărilor consumă este sustenabil și în favoarea reducerii consumului de energie și a costului facturilor.

Atunci când urci scări se îmbunătățește funcția cardiacă și pulmonară. De asemenea și la nivelul aparatului circulator se simt beneficii.

Starea de bine este conectată cu efortul fizic

Persoanele care sunt active din punct de vedere fizic reduc riscul de a dezvolta boli ale aparatului cardiovascular, hipertensiune, diabet.

Atunci când ne mișcăm suntem mai binedispuși, mai eficienți.

Urcatul scărilor este benefic și oaselor sănătoase și scade riscul de osteoporoză.

Urcatul scărilor întărește mușchii.

Ajută la arderea grăsimilor corporale, controlând astfel greutatea corporală.

Nu vrei să mergi la sală? Urcă și coboară scări

Urcatul și coborâtul scărilor este o formă de antrenament dacă nu sunteți fani ai alergatului sau a mersului la sală. Asigurați-vă însă că aveți încălțăminte potrivită, scările pe care le urcați sunt curate, luminate, aerisite și nu există riscul de accidentare. Începeți cu a urca și coborî câteva scări dacă nu sunteți antrenat și măriți efortul pe zi ce trece.

Surse: Centrul de Protecție a Sănătății Hong Kong

Health Line

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân