Câți pași trebuie să faci în fiecare săptămână pentru a-ți prelungi viața cu 3 ani

Este important să aveți un stil de viață sănătos
  • Publicat:
Câți pași trebuie să faci în fiecare săptămână pentru a-ți prelungi viața cu 3 ani

Mersul pe jos de trei ori pe săptămână, timp de doi ani, ar putea prelungi viața unei persoane cu trei ani, arată un nou studiu. „The Vitality Habit Index” a analizat obiceiurile unui milion de membri ai programului Vitality din Marea Britanie și Africa de Sud, între anii 2013 și 2023.

Obiceiurile sănătoase ne pot prelungi viața

Cercetătorii au vrut să afle care sunt cele mai bune modalități de formare și menținere a unor obiceiuri sănătoase pe tot parcursul vieții, precum și să analizeze știința din spatele modului în care obiceiurile sănătoase pot duce la o viață mai lungă și mai sănătoasă, scrie nypost.com. 

Obiceiurile sănătoase pot prelungi profund calitatea și durata vieții”, a declarat Adrian Gore, fondator al Discovery Vitality, într-un comunicat.

Datele arată că impactul nu este doar semnificativ, ci se aplică la toate vârstele, factorii de risc și stările de sănătate – menținerea unei cantități mici de activitate fizică are un impact de durată asupra sănătății. Având în vedere rolul comportamentului în riscul de sănătate la nivel global, o mai bună înțelegere a mecanismelor obiceiurilor poate fi o modalitate puternică de a îmbunătăți sănătatea individuală – și de a face să evolueze sistemele noastre de sănătate pentru a prioritiza sănătatea.

Câți pași trebuie să faci în fiecare săptămână

Indicele Vitality Health Index nu numai că arată schimbările pe care oamenii le pot face în stilul de viață pentru o viață mai sănătoasă, dar arată și impactul pe care aceste schimbări la nivel individual îl pot avea asupra sistemelor globale de sănătate.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 27,5% dintre adulți și 81% dintre adolescenți sunt inactivi din punct de vedere fizic, iar dacă nivelurile de inactivitate rămân atât de scăzute, noile cazuri de boli care pot fi prevenite, cum ar fi diabetul de tip 2, vor ajunge să coste sistemele de sănătate 27 de miliarde de dolari în fiecare an.

Citește și: Câți pași trebuie să faci în fiecare zi ca să nu ai probleme cu inima

Ne putem prelungi viața cu 3 ani

Potrivit Vitality, lipsa unei activități fizice suficiente este asociată cu 5 milioane de decese premature în fiecare an la nivel global, iar unul din cinci decese la nivel mondial este asociat cu o dietă proastă – fiind de așteptat ca 1,5 miliarde de oameni să fie clasificați ca fiind obezi până în 2035.

Micile schimbări pentru un stil de viață mai sănătos au avut un impact pozitiv major asupra tuturor categoriilor de vârstă, dar a fost extrem de semnificativ pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani, cu o reducere de 52% a riscului de mortalitate după menținerea unui obicei de 7.500 de pași de trei sau mai multe ori pe săptămână.

Cei cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani au înregistrat o reducere de 38% a riscului de mortalitate, în timp ce populația totală a înregistrat o reducere de 27%. Noile cercetări arată că este suficient să parcurgem între 5.000 și 7.500 de pași zilnic pentru a ne bucura de o viață mai lungă.

Beneficiile mersului pe jos

La toate grupele de vârstă, cei care au susținut un obicei de activitate fizică de trei ori pe săptămână timp de mai mult de doi ani pot adăuga între 2,5 ani (pentru bărbați) și trei ani (pentru femei) la speranța de viață.

„Constatările acestui studiu reprezintă un apel clar la acțiune pentru factorii de decizie politică în vederea promovării prevenției în domeniul sănătății publice și a valorificării puterii obiceiurilor sănătoase pentru a îmbunătăți rezultatele individuale și colective în materie de sănătate”, a declarat Joan Costa-Font, profesor la London School of Economics.

„Intervențiile reușite bazate pe obiceiuri pot prelungi speranța de viață, pot implica economii considerabile pentru sistemele de sănătate publică, pot îmbunătăți productivitatea și pot contribui la abordarea provocărilor semnificative pe termen lung reprezentate de sănătatea mintală, izolarea socială și bolile netransmisibile, cum ar fi cancerul și diabetul de tip 2”, au mai concluzionat specialiștii.

Atunci când s-a analizat impactul obiceiurilor de activitate fizică asupra riscurilor de apariție a diabetului de tip 2, cei care au susținut 10.000 de pași de trei ori pe săptămână timp de trei ani și-au redus riscul cu până la 41%, în timp ce cei care au făcut acest lucru de patru sau mai multe ori pe săptămână au redus riscul cu 57%.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân