Top 10 cele mai bune alimente cu proteine. Sunt ideale, dacă vrei să slăbești

Proteinele din alimente ajută în procesul de slăbire şi se găsesc în multe alimente ieftine, accesibile, atât de origine animală, dar şi de origine vegetală. Iată cele mai bune surse de proteine!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Top 10 cele mai bune alimente cu proteine. Sunt ideale, dacă vrei să slăbești
Foto: Shutterstock

Sunt  “n” alimente cu conţinut bogat în proteine, încât este dificil de întocmit un top 10 al celor mai bune alimente cu conţinut crescut de proteine. Însă înainte de a vedea acest top, iată de ce sunt atât de importante proteinele în alimentaţie.

Proteinele la micul dejun sunt foarte importante pentru că furnizează energia de care organismul uman are nevoie pe parcursul zilei şi  conferă starea de saţietate, astfel încât sunt esenţiale pentru persoanele care doresc să slăbească, dar şi pentru cei care doresc să îşi crească masa musculară.

Din păcate, majoritatea oamenilor sar peste micul dejun, uneori chiar şi peste prânz, şi mănâncă doar seara, târziu, când ajunge acasă, şi atunci fac probabil cea mai proastă alegere pentru corp, şi anume consumă alimente grase, dulciuri şi alcool, care încetinesc metabolismul şi favorizează depunerile de colesterol „rău” în orgasnim, crescând astfel riscul de boli cardiovasculare, diabet şi obezitate.

Alimentele cu cel mai crescut nivel de proteine

1. Soia conţine nu doar multe proteine, dar multe minerale, vitamine şi fibre. La 100 de grame de boabe mature de soia, prajite uscat (fara ulei) avem 39,58 g proteine, la 100 g de boabe mature de soia, fierte avem 16,64 grame de proteine.

2. Ouăle – ieftine şi pline de proteine; se consumă întregi, cu tot cu gălbenuş şi albuş pentru a beneficia de bogăţia de proteine (un ou întreg mediu – 46 g – prăjit conţine 6,26 g proteine).

3. Somon  – sursă importantă de proteine şi acizi graşi Omega 3, nutrienţi esenţiali pentru menţinerea sănătăţii.

4. Brânza de vaci – 16 grame de proteine la jumătate de cană de brânză şi gust de-li-cios! Amestecată cu fructe sau legume este şi mai bună şi oferă toate substanţele nutritive de care e nevoie, plus o mare cantitate de proteine.

5. Carnea de vită – plină de aminoacizi, blocuri de proteine care ajută la dezvoltarea ţesutului muscular, zinc, fier, magneziu şi alţi nutrienţi importanţi.

Câte proteine are iaurtul

6. Iaurtul – 16 grame de proteine la o cană de iaurt. Sună bine, nu-i aşa? De asemenea, aceste iaurturi au cantităţi duble de proteine şi folosesc jumătate din cantitatea de zahăr folosită în cazul altor iaurturi obişnuite.

7. Sardinele – proteine, Omega 3, vitamina D – toate se găsesc în banalele sardine. Cele mai bune sunt cele proaspete.

8. Proteine din zer – este alegerea de top a culturiştilor şi probabil va rămâne aşa pentru mult timp de-acum încolo. Potrivit unor sondaje realizate în rândul sportivilor, proteinele din zer sunt cele mai eficiente în dezvoltarea masei musculare.

9. Carne albă de pui sau curcan – se găteşte rapid, este ieftină şi este o sursă grozavă de proteine.

10. Fructele în coajă lemnoasă constituie gustarea ideală, sunt practice şi nu sunt perisabile, spre deosebire de o ciocolată de exemplu. Migdalele, nucile, fisticul, caju, alunele de pădure sunt excelente surse de vitamine, minerale, grăsimi sănătoase şi fibre şi pot fi luate oriunde, la birou, la şcoală sau în excursiile de week-end.

Conform Academiei Americane de Medicină, citată de www.harvard.edu, necesarul zilnic de proteine pentru o persoană este de 0,8 grame pe kilogram corp. Ponderea alimentelor cu proteine în dieta zilnică trebuie să fie de 10-35 la sută.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”