Legumele proaspete sau legumele congelate: care sunt cele mai bune pentru noi și de ce?

Cine spune că nu este mai ușor să gătim legumele congelate pe care doar le scoatem dintr-o pungă fără să ne mai batem capul, minte și în următorul articol vom vedea și de ce.
  • Publicat:
Legumele proaspete sau legumele congelate: care sunt cele mai bune pentru noi și de ce?

Cu atâtea variante și tipuri de legume de care ne intersectăm în supermaketuri, alegerea și prepararea acestora acasă poate fi foarte obositoare. Chiar și costurile ridicate din ultima perioadă îi fac pe oameni să evite legumele proaspete, care sunt mult mai scumpe decât cele congelate.

Care conțin mult mai mulți nutrienți: legumele proaspete sau legumele congelate?

Un studiu recent a comparat legumele proaspete și cele congelate, iar experții nu au găsit diferențe reale în conținutul de nutrienți. Studiul arătând și că, legumele proaspete s-au păstrat mult mai prost decât cele congelate după 5 zile în frigider. S-a dovedit faptul că, legumele proaspete după ce sunt băgate la rece pentru prea mult timp, își pierd din nutrienții pe care îi au.

Un alt studiu a arătat că diferența de nutrienți ar putea depinde și de produsele pe care le cumpărăm. Există aceste mici diferențe între cele două tipuri de legume care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

De ce produsele proaspete pierd nutrienți?

Cei trei factori care duc la pierderea nutrienților sunt căldura, oxigenul și lumina. Odată ce sunt culese, legumele pierd nutrienți și vitamine, ca de exemplu, vitamina C. Calitatea nutritivă a produselor se pierde atunci când începe procesul de respirație, când legumele încep să „scoată” căldură și să piardă apa din compoziție.

Putem concluziona faptul că, produsele congelate au la fel de mulți nutrienți (dacă nu chiar mai mulți) ca și cele proaspete. Pentru a păstra nutrienții legumelor, dar și ai fructelor trebuie să le depozităm în mod corespunzător și să le consumăm cât mai repede cu putință. De noi depinde alegerea legumelor și cum alegem să le preparăm pentru a fi cât mai gustoase, pentru a le păstra gustul și pentru a avea o masă bogată.

Surse:

https://greatist.com/health/frozen-vs-fresh-which-vegetables-are-best

https://www.verywellfit.com/fruits-vegetables-cut-nutrients-lost-2506106#:~:text=The%20three%20factors%20that%20lead,E%20get%20lost%20as%20well.

https://theconversation.com/frozen-and-tinned-foods-can-be-just-as-nutritious-as-fresh-produce-heres-how-201740

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157517300418?via%3Dihub

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paraskevopoulos Ioana-Bianca - Web-editor
Numele meu este Paraskevopoulos Ioana-Bianca și sunt studentă în anul II la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, la specializarea Comunicare și Relații Publice. Mereu mi-a plăcut să citesc, să scriu și să mă informez în legătură cu anumite subiecte care mi s-au pus în ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân