Este cu adevărat sucul de portocale benefic pentru tine? Recomandările experților te vor pune pe gânduri!

Un pahar de suc de portocale este una dintre alegerile preferate pentru micul dejun. Totuși, cât de sănătos este aceasta?
  • Publicat:
Este cu adevărat sucul de portocale benefic pentru tine? Recomandările experților te vor pune pe gânduri!

Pentru mulți oameni, un pahar de suc de portocale face parte din rutina de dimineață. Acesta conține vitamina C, potasiu și acid folic, dar este, de asemenea, plin de zahăr și acid citric, ceea ce nu este benefic pentru organism.

Cât de sănătos este un pahar de suc de portocale?

Vestea relativ bună este că, probabil, consumi alte alimente care sunt mult mai puțin sănătoase decât un pahar de suc de portocale. Dar nu este, sub nicio formă, un superaliment.

„Nu aș spune că sucul de portocale este rău pentru organism. Este o sursă de nutrienți esențiali,” a declarat Heidi McIndoo, dietetician înregistrat.

„Cu toate acestea, ca majoritatea lucrurilor, atunci când este consumat în cantități mari, poate duce la rezultate nesănătoase.”

„Dacă o persoană este interesată de beneficiile nutriționale ale unui suc, mențiunea ‘100% natural’ pe etichetă este lipsită de semnificație,” a spus ea.

„Dacă, totuși, o persoană dorește să evite ingredientele artificiale, acea mențiune poate ajuta la luarea deciziilor alimentare.”

Un pahar de suc de portocale – sănătos sau nu?

Majoritatea experților te-ar sfătui să eviți raionul de sucuri.

„Deși multe persoane consideră sucul de portocale o băutură sănătoasă, recomand celor care vor să piardă în greutate și să-și scadă nivelul de zahăr din sânge să-l evite,” a spus Maggie Bell, dietetician înregistrat.

Deși eticheta ‘fără adaos de zahăr’ poate fi corectă, există mult zahăr natural în sucul de portocale. USDA spune că o porție de 240 ml de suc de portocale conține aproximativ 20 de grame de zahăr, echivalentul a aproape 5 lingurițe.

Ea subliniază, de asemenea, că natura adictivă a zahărului duce adesea la consumul excesiv, contribuind în timp la creșterea în greutate.

Cum afectează sucul de portocale greutatea?

Având în vedere cantitatea masivă de zahăr pe care o conține sucul de portocale, nu este surprinzător că poate contribui la creșterea în greutate.

„Dacă ai ca obiectiv nu doar să slăbești, ci și să îți menții greutatea sănătos pe termen lung, consumul de suc de portocale poate fi unul dintre mulții vinovați ascunși care îți sabotează progresul,” a spus Rich Taylor-Wellington, antrenor de performanță.

El subliniază procesul de îndepărtare a părților fibroase ale pulpei portocalei.

„Acest lucru este responsabil pentru viteza cu care consumăm portocala și ajută, de asemenea, la producerea anumitor enzime digestive atunci când mestecăm,” a spus Taylor-Wellington.

„Fără partea cărnoasă a fructului, putem consuma sucul a două-trei portocale în câteva secunde.”

Mai mult, fructele citrice sunt cunoscute de mult timp pentru conținutul lor de acid citric. Acesta erodează smalțul dinților, iar sucul de portocale nu face excepție.

„Sucul de portocale este o dublă lovitură pentru dinți: are un conținut ridicat de zahăr și este acid,” a spus Elizabeth V. Simpson, dentist generalist, membru al facultății la Indiana University School of Dentistry și președinte al Consiliului pentru Advocacy pentru Acces și Prevenție al American Dental Association.

„Cu cât pacienții beau mai mult băuturi acide, cu atât efectele sunt mai grave,” a spus ea.

„Dacă consumi multe lucruri care se descompun în zahăr, cum ar fi sucul de portocale, ai o probabilitate mare de a-ți deteriora dinții și de a avea nevoie de tratament dentar.”

Beneficii pentru persoanele cu diabet

Când sunt implicate cantități mari de zahăr, persoanele cu diabet ar trebui să fie atente. Un expert spune că, atunci când este consumat corect, sucul de portocale nu trebuie să crească nivelul de zahăr din sânge la nivele alarmante.

„Cercetările nu arată nicio legătură între consumul de suc de fructe și riscul crescut de diabet la adulți,” a spus Vandana Sheth, dietetician înregistrat și specialist în educație și îngrijire a diabetului.

Ea specifică faptul că fiecare pacient cu diabet este diferit și ar trebui să discute cu un medic despre nevoile individuale.

„Răspunsul glicemic la alimente și băuturi este individualizat și unic,” a spus Sheth.

„Consumul de suc de portocale singur poate crește rapid glicemia. Cu toate acestea, asocierea acestuia cu fibre și proteine poate atenua acest risc.”

Cea mai bună modalitate de a consuma portocale

Răspunsul simplu: mănâncă-le, nu le bea.

Atât McIndoo, cât și Taylor-Wellington sunt de acord că fibrele din portocale te vor ajuta să te simți sătul, astfel încât, în loc să consumi mai multe portocale într-un pahar de suc, probabil vei mânca doar una.

Dacă trebuie neapărat să bei acest suc, fă-o cu moderație. Monitorizează-ți consumul pentru a nu exagera. Pentru a-ți proteja dinții, Simpson recomandă să bei sucul cu paiul, minimizând contactul cu smalțul.

Sursă – https://www.huffpost.com/entry/is-orange-juice-bad-for-you_l_660b039ae4b081e561ffd36c

Sursă foto – ViDI Studio / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc