Studiu revoluționar. Cum poți slăbi mâncând mici, cârnați și friptură de porc

  • Publicat:
Studiu revoluționar. Cum poți slăbi mâncând mici, cârnați și friptură de porc

Poți mânca grăsimi saturate, care se găsesc în produsele animale și lactatele integrale și totuși să pierzi în greutate dacă faci exerciții timp de cinci ore pe săptămână, conform unui studiu de la Universitatea din Aberdeen, Scoția, publicat în Nature Communications și citat de nypost.com.

Studiul a examinat modul în care sunt metabolizate diferite tipuri de grăsimi

Studiul nu a examinat dieta unei persoane, ci mai degrabă modul în care diferite tipuri de grăsimi sunt metabolizate în funcție de sănătatea generală și de nivelul de fitness al persoanei, a explicat ziarul local Aberdeen Live. 

Studiul a analizat două grupuri de bărbați, unul dintre ele având diabet de tip 2 și nefiind foarte activ fizic, iar celălalt grup fiind format din sportivi care se antrenau mult. Bărbații din fiecare grup au schimbat apoi comportamentele legate de stilul de viață, grupul de sportivi trecând de la nouă ore de exercițiu săptămânal la niciuna, iar grupul de diabetici trecând de la niciun exercițiu la cinci ore pe săptămână. După schimbarea rutinei, participanții au fost injectați cu cantități mici de diferite tipuri de grăsimi, apoi au fost supuși unui RMN pentru a vedea ce face grăsimea în interiorul celulelor lor musculare.

Studiul a constatat că, la sportivi, grăsimea saturată este arsă ca energie, iar la persoanele cu diabet de tip 2, grăsimea saturată este stocată în corp.

Ce spun specialiștii

„Am descoperit că sportivii stochează și utilizează grăsimea saturată intens pentru activități fizice de înaltă performanță, iar în cazul persoanelor cu diabet de tip 2, am observat predominant stocarea,” a spus profesorul Dana Dawson, șefa departamentului de medicină cardiovasculară de la Universitatea din Aberdeen. 

Dawson a adăugat: „Am arătat, de asemenea, că la persoanele cu diabet de tip 2, antrenamentul de exerciții de anduranță a crescut stocarea și utilizarea grăsimii saturate,” până în punctul în care, după opt săptămâni de program, sportivii sedentari și diabeticii care făceau exerciții metabolizau grăsimile într-un mod similar.

„În general, perspectiva cea mai surprinzătoare și complet nouă pe care am luat-o din acest studiu este că nu există o soluție universală și că sănătatea cardio-metabolică a fiecăruia dictează cât de eficient ești capabil să folosești diferite grăsimi pe post combustibil,” a spus Dawson.

„Aceste rezultate sunt complet noi și evidențiază cum menținerea formei fizice și activității îmbunătățește metabolismul grăsimii saturate ca un beneficiu direct al exercițiilor,” a adăugat ea.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Testul care îți arată cât de rezistent e creierul tău | (STUDIU) Schimbarea alimentelor procesate cu alegeri mai naturale a fost asociată cu un risc cu 34% mai mic de demență

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc