Testul care îți arată cât de rezistent e creierul tău | (STUDIU) Schimbarea alimentelor procesate cu alegeri mai naturale a fost asociată cu un risc cu 34% mai mic de demență

  • Publicat:
Testul care îți arată cât de rezistent e creierul tău | (STUDIU) Schimbarea alimentelor procesate cu alegeri mai naturale a fost asociată cu un risc cu 34% mai mic de demență

O metodă inedită pentru evaluarea sănătății creierului și prevenirea afecțiunilor neurologice, precum demența sau accidentul vascular cerebral, a fost studiată de specialiști, în cadrul unui studiu de amploare.

Este vorba despre Scorul de Îngrijire a Creierului (Brain Care Score), un instrument care îți poate spune cât de predispus ești la afecțiuni ale creierului.

Vești grozave! Demența și accidentul vascular cerebral pot fi prevenite

Potrivit unei cercetări publicate în Frontiers in Neurology la finele anului 2023, persoanele cu un BCS mai crescut prezintă un risc mai mic de a dezvolta demență sau de a suferi un accident vascular cerebral în etapele ulterioare ale vieții.

Testarea (Scorul de Îngrijire a Creierului) include recomandări ale Asociației Americane a Inimii, pentru sănătatea cardiovasculară, precum și factori de risc ai cancerului, care pot fi modificați.

BCS cuprinde factori precum tensiunea arterială, nivelul colesterolului, hemoglobina glicozilată (A1c), indicele de masă corporală, dar și aspecte ce țin de stilul de viață precum:

  • dieta
  • consumul de alcool
  • activitățile aerobice
  • somnul
  • renunțarea la fumat

În ceea ce privește starea socială și emoțională, acestea se referă la relații, la capacitatea de gestionare a stresului și la găsirea sensului în viață.

Cum îți poți afla Scorul de Îngrijire a Creierului

Scorul de Îngrijire a Creierului are valori de la 0 la 21 și cuprinde patru componente fizice – tensiunea arterială, hemoglobina glicată, colesterolul și indicele de masă corporală, cinci elemente de stil de viață – nutriție, consum de alcool, fumat, exerciții fizice aerobice și somn – și trei factori sociali – stres, relații și scop în viață.

Cu cât scorul obținut este mai mare, cu atât riscul de afecțiuni ale creierului este mai mic.

Pentru a evalua scorul legat de dietă, specialiștii au identificat 5 obiceiuri alimentare în funcție de care se obține punctajul:

  • 4,5 porții de fructe și legume/zi
  • 2 porții de proteine slabe/zi (carne slabă, lactate cu puține grăsimi și proteine vegetale – fasole, mazăre, năut, linte, soia);
  • 3 sau mai multe porții de cereale integrale/zi
  • mai puțin de 1.500 mg de sodiu/zi (două treimi dintr-o linguriță de sare sau 2,7 g de sare)
  • mai puțin de 1 litru de sucuri/săptămână

Schimbarea alimentelor procesate cu alegeri mai naturale a fost asociată cu un risc cu 34% mai mic de demență, în timp ce exercițiile fizice frecvente și vizitele zilnice cu cei dragi au redus riscul cu 35% și, respectiv, 15%, potrivit a două studii publicate în 2022.

Citește și: Descoperire inedită în cazul bolii Alzheimer: „Cu până la 20 de ani înainte de apariţia simptomelor cunoscute, în creierul pacienţilor se produc modificări fiziologice”

FOTO: Shutterstock | SURSA: Frontiers in Neurology 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being