De ce e bine să hidratăm nucile înainte de a le consuma

De ce e bine să hidratăm nucile şi ce cantitate este recomandată zilnic pentru a nu ne îngrăşa.
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce e bine să hidratăm nucile înainte de a le consuma

Nucile se numără printre alimentele recomandate de medicii nutriţionişti datorită grăsimilor sănătoase pe care le conţin, a fibrelor şi mineralele esenţiale care au efecte benefice asupra digestiei şi sănătăţii în general.

Însă anumite persoane se plâng că nucile (alune, caju, migdale, fistic etc.) duc la apariţia durerilor abdominale şi a altor simptome neplăcute, precum balonarea, constipaţia sau flatulenţa excesivă. Care ar putea fi cauza?

Beneficiile nucilor

Consumul de nuci este indicat pentru menţinerea greutăţii corporale şi a nivelului de energie, dar au efect benefic şi asupra vaselor de sânge.

„Datorită grăsimilor sănătoase pe care le conţin, nucile ajută la echilibrarea nivelului de colesterol din sânge şi previn astfel instalarea bolilor cardiovasculare. De asemenea, nucile îţi pot ridica nivelul de energie”, spune medicul nutriţionist Jerlyn Jones.

Proteinele, fibrele, grăsimile sănătoase, vitaminele (A, B, C şi E), mineralele (magneziu, calciu, zinc, fier, potasiu) şi antioxidanţii din nuci sunt substanţe nutritive esenţiale pentru buna funcţionare a întregului organism.

Ce se poate întâmpla dacă mănânci prea multe nuci

Chiar dacă sunt sănătoase, nucile consumate în exces pot duce la apariţia unor simptome mai puţin plăcute, cum ar fi durerile de stomac, atrag atenţia specialiştii.

În plus, pot favoriza creşterea în greutatea dacă sunt consumate în cantităţi mari, deoarece conţin destul de multe calorii.

De exemplu, 100 de grame de migdale conţin aproximativ 600 de calorii, adică aproape jumătate din necesarul zilnic, mai ales dacă eşti la dietă.

De aceea, trebuie să limitezi consumul la maximum 50 de grame de nuci zilnic.

Nucile te balonează şi îţi dau dureri de stomac?

O altă consecinţă a consumului în exces de nuci este apariţia tulburărilor digestive, de care multe persoane de plâng. Acestea pot apărea pe fondul producţiei insuficiente a unei enzime (fitaza) care ajută la metabolizarea acidului fitic şi a taninilor din nuci – fitaţi şi tanini – care pot îngreuna digestia.

De asemenea, „excesul de nuci, deci şi de grăsimi sănătoase, poate duce la apariţia diareei”, atrage atenţia medicul Alan Gaby.

În anumite condiţii poate exista chiar riscul de otrăvire. De exemplu, nucile braziliene sunt bogate în seleniu, un mineral care, în exces, duce la efecte adverse precum dureri articulare şi musculare, subţierea unghiilor şi mirosul neplăcut al respiraţiei. Medicii recomandă să nu consumăm mai mult de 5 nuci braziliene pe zi.

De ce e bine să înmoi în apă nucile înainte de a le consuma

Cum previi durerile de stomac cauzate de consumul de nuci? În primul rând, nu face excese!

Apoi, este o idee bună să hidratezi nucile în apă cu sare pentru câteva ore înainte de a le consuma. Astfel, nucile vor fi mai moi şi mai uşor de digerat, iar simptome precum balonarea, gazele intestinale şi crampele abdominale vor fi ţinute la distanţă.

Ţine cont însă că durata de hidratare variază în funcţie de tipul de nuci. De exemplu, nucile obişnuite, nucile pecan, mugurii de pin şi alunele trebuie ţinute în apă aproximativ 8 ore, în timp ce migdalele au nevoie de mai mult timp, de aproximativ 12 ore, iar nucile caju se ţin între 3 şi 6 ore în apă.

Dacă îţi plac nucile crocante, le poţi pune ulterior la cuptor sau poţi folosi un aparat special (deshidrator) care grăbeşte acest proces.

De asemenea, înmuierea nucilor în apă ajută la înlăturarea prafului, a reziduurilor şi a taninilor din coajă. Astfel, nucile vor căpăta un gust mai bun, untos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”