Sunt sigure pentru consum nucile şi fructele din pieţele din România? STUDIU

Conform unui raport fructele nucile şi legumele se încadrează în rata depăşirii limitelor admise de reziduuri de pesticide de la nivelul ţărilor UE ce e de 4,1%
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sunt sigure pentru consum nucile şi fructele din pieţele din România? STUDIU
Sunt sigure nucile şi fructele din pieţele din România? STUDIU, foto Shutterstock

De multe ori ca simpli cetăţeni ne întrebăm dacă toate produsele alimentare care se vând în pieţe sunt sigure. Iată ce anunţă printr-un comunicat de presă Autoritatea Naţională Sanitară Veterninară şi pentru Siguranţa Alimentelor.


De curând s-a publicat un raport În 2018 din numărul total de probe analizate de 4.237 fructe, nuci şi legume, într-un procent de 61,88% din probe nu au fost depistate reziduuri de pesticide iar pentru 36,46% din probe au fost înregistrate reziduuri de pesticide sub limita maximă admisă. Restul probelor în procent de 1,66% au fost declarate neconforme (limitele maxime admise de reziduuri de pesticide depăşite).
Rata neconformităţilor identificată în România, conform raportului menţionat, se încadrează în rata depăşirii limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide de la nivelul statelor membre din Uniunea Europeană care este de 4,1%.

Top pesticide frecvente în nuci şi fructe

Cele mai frecvente reziduuri de pesticide detectate în fructe şi nuci au fost: acetamiprid, boscalid, carbendazim, clorpirifos, ciprodinil, iar în legume au fost: acetamiprid, azoxistrobin, boscalid, carbendazim.

Ce fructe au fost campioane la pesticide – chiar dacă în limite admise

Deşi din verificările efectuate în cursul anului 2018 reiese că în produse precum mere, piersici, pere, rodii, gutui au fost găsite mai multe tipuri de pesticide, în cele mai multe situaţii limitele maxime admise pentru reziduurile de pesticide au fost respectate.

Sunt sigure  fructele, nucile, legumele din pieţe?


Conform informaţiilor date publicităţii, a această dată ANSVSA nu are notificări primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje cu privire la depăşirea limitelor legale maxime admise de reziduuri de pesticide în fructe şi legume.

Cumpăraţi alimente doar din surse autorizate pentru a evita intoxicările

Pentru prevenirea riscurilor de intoxicări, cetăţenii trebuie să achiziţioneze fructele şi legumele numai din unităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar si pentru siguranţa alimentelor şi să respecte condiţiile minime de igienă privind manipularea şi consumul acestora şi alte recomandări de utilizare precum: spălare, curăţare, îndepărtare coajă, frunze, cotor, seminţe, sâmburi, după caz.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân