Cele mai bune 14 alimente pentru o inimă sănătoasă

  • Publicat:
Cele mai bune 14 alimente pentru o inimă sănătoasă

Sănătatea inimii este ceva ce ne preocupă întotdeauna atunci când ne așezăm la o masă delicioasă, dar este întotdeauna un factor determinant pentru alimentele pe care le alegem? Ar trebui să fie. Pentru din ce în ce mai mulți oameni boala coronariană ocupă locul doi în lista cauzelor principale ale decesului, după demență, demonstrând cât de important este să menținem inima în formă optimă.

În afara schimbărilor de stil de viață, cum ar fi reducerea consumului de sare sau a timpului petrecut în fața televizorului, alimentele pe care le incluzi în dietă joacă un rol major în sănătatea inimii. Deci, ce alimente sunt cele mai bune pentru o funcționare optimă a inimii?

Somon

Fiert, la grătar sau la cuptor – oricum îți place, acest pește gustos și bogat în acizi grași omega-3 îmbunătățește markerii metabolici ai bolilor de inimă. De asemenea, are niveluri ridicate de seleniu, un antioxidant care, conform studiilor, sporește protecția cardiovasculară, deci, și sănătatea inimii.

Migdale

Vrei o gustare pe care o poți lua cu tine și pleca rapid la treburile tale? Migdalele crocante și bogate în omega-3 sunt o alternativă pentru cei care nu apreciază gustul amar al nucilor (care sunt, de asemenea, foarte bune pentru inimă).

Fulgi de ovăz

Micul dejun al campionilor! Beneficiile intens mediatizate ale consumului de ovăz au arătat de mult că este o masă minunată pentru reducerea colesterolului, dar este vorba tipul simplu, neprocesat, pe care ar trebui să-l ai acasă. Fulgii de ovăz instant și cei cu arome sunt adesea plini zahăr procesat. În plus, ovăzul poate fi benefic și pentru pierderea în greutate.

Afine

Dacă ești un iubitor de afine, asta te va bucura. Aceste fructe sunt pline de resveratrol și flavonoide, care ajută la prevenirea bolilor coronariene. Pune-le în ovăz, într-un smoothie sau în iaurt. Delicios!

Ceai verde

Scade tensiunea arterială cu ajutorul unei cești de ceai verde, preferat de mult timp de chinezi pentru beneficiile sale medicinale. În această băutură caldă și liniștitoare vei găsi catehină și flavonoide, antioxidanți cu multiple beneficii cardiovasculare, inclusiv în reducerea cheagurilor de sânge.

Lapte de soia

Este bogat în izoflavone, care a fost demonstrat că ajută la reducerea colesterolului. Spre deosebire de laptele de origine animală, laptele de soia nu conține colesterol și are un conținut natural scăzut de grăsimi. Conține și niacină, care ajută la îmbunătățirea circulației.

Ciocolată neagră

Da! Nu te înșeli, chiar am zis ciocolată. Dar alege una care conține cel puțin 70% cacao, deoarece cele mai sănătoase tablete de ciocolată neagră au flavonoli care relaxează arterele și cresc fluxul sangvin. Asigură-te că nu conține grăsimi saturate din aditivi precum uleiul de palmier.

Broccoli

Știai că acesta va fi pe listă. Părinții tăi te-au obligat să-l mănânci în timp ce creșteai, dar acum înțelegi de ce. Această legumă verde are un conținut scăzut de colesterol, este bogată în fibre și conține o mulțime de antioxidanți. Este bună și pentru protejarea articulațiilor tale. În această legumă micuță sunt atât de multe beneficii!

Cartofi dulci

Înlocuiește cartofii obișnuiți cu această alternativă mai sănătoasă. O sursă excelentă de vitamina C, calciu și fier, care ajută la reducerea hipertensiunii arteriale. Mănâncă și coaja, care este plină de nutrienți benefici pentru inimă.

Cereale integrale

Poți încerca și cerealele integrale fără gluten, inclusiv tărâțe de ovăz și orez, care reglează colesterolul. Evită cerealele procesate și rafinate, care sunt pline de zaharuri asociate cu afecțiuni cardiace, inclusiv artere înfundate.

Mere

Nu decoji acest fruct omniprezent – aici se găsesc toți antioxidanții, în special polifenolii, care protejează colesterolul de agresiunile radicalilor liberi. Merele (de orice culoare) conțin și pectină, care blochează absorbția colesterolului, și fibre, care elimină colesterolul.

Portocale

O altă sursă de pectină, acest fruct citric este, de asemenea, plin de flavonoide care scad tensiunea arterială și reduc inflamația arterelor. Citricele conțin, de asemenea, hesperidină, o substanță chimică vegetală care îmbunătățește circulația sângelui către inimă, și vitamina C, un protector puternic împotriva accidentelor vasculare cerebrale.

Avocado

Avocado este plin de grăsimi mononesaturate, cunoscute și sub denumirea de „grăsimi bune”, care pot ajuta la minimizarea colesterolului și a cheagurilor de sânge. Asta nu înseamnă că ar trebui să exagerezi, pentru că este bogat în calorii și riști să iei rapid în greutate.

Ulei de măsline

Asigură-te că este extra virgin. Uleiul de măsline pur conține niveluri mai mari de „grăsime bună” și antioxidanți care ajuta la deblocarea arterelor și este considerabil mai sănătos pentru inimă decât orice alt ulei vegetal. Este modul perfect de a da savoare unei salate.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân