Efectele surprinzătoare pe care le au merele asupra sistemului imunitar, conform specialiștilor

Este șocant felul în care un simplu măr poate aduce schimbări asupra întregului organism. Efectele miraculoase pe care merele le au asupra sistemului imunitar sunt cu adevărat de luat în calcul!
  • Publicat:
Efectele surprinzătoare pe care le au merele asupra sistemului imunitar, conform specialiștilor
Efectele surprinzătoare pe care le au merele asupra sistemului imunitar, conform specialiștilor sursa foto: pexels

Când vine vorba de momentul unei gustări rapide și hrănitoare, mărul este întotdeauna una dintre alegerile preferate. Este, totodată, o opțiune sățioasă și ușor de obținut. Din fericire, merele sunt disponibile pe tot parcursul anului și sunt încărcate cu vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, toți nutrienții de care corpul tău are nevoie pentru a combate virușii și alte infecții și boli.

Deci un măr pe zi ține cu adevărat doctorul departe? Mulți specialiști discută acest aspect, dar cercetările din 2015 au arătat că o parte dintre adulții care au acest obicei sănătos par să aibă nevoie de mai puține medicamente prescrise.

Indiferent dacă preferi să mănânci acest fruct întreg, să îl feliezi și să-l consumi alături de untul de migdale sau să îl introduci în salata preferată, vei dori să știi câteva dintre următoarele efecte pe care merele le pot avea asupra sistemului tău imunitar.

Quercetina ajută la ținerea sub control a inflamației

Merele sunt o sursă bogată de substanțe fitochimice, cum ar fi quercetina, care este cunoscută pentru efectele sale antioxidante și antiinflamatorii. Acestea ajută, totodată, la reglarea răspunsurilor imune.

Radicalii liberi nu numai că deteriorează celulele, ci și activează genele care declanșează un răspuns inflamator crescut. Inflamația cronică este legată de multe boli grave și probleme de sănătate, dar, din fericire, studiile au arătat că această quercetină poate reduce markerii inflamației.

Merele roșii, în special, par să fie bogate în această substanță. De asemenea, este important să nu decojești merele atunci când le consumi, deoarece quercetina se găsește exclusiv în coajă.

Flavonoidele ajută la reglarea sistemului imunitar

Quercetina nu este singurul antioxidant pe care merele îl au în componența lor. De asemenea, merele au o serie de alte flavonoide, cum ar fi catechina, epicatechina, procianidina, flloridzina, acidul cumaric, acidul clorogenic și acidul galic, care au beneficii antiinflamatorii și sunt de ajutor sistemului imunitar. De fapt, în comparație cu alte fructe populare, merele au avut al doilea cel mai înalt nivel de activitate antioxidantă și cea mai mare proporție de fenoli liberi.

Cercetările au demonstrat că aceste tipuri de fitochimice reglează atât răspunsurile inflamatorii, cât și cele imunitare, protejând în același timp organismul de stresul oxidativ.

Rețineți, totuși, că flavonoidele din mere sunt în mare parte concentrate în coajă și tind să fie în cantități mai mari în soiurile de culoare roșie mai închisă.

Pectina susține sănătatea intestinală

Știai că o mare parte a sistemului tău imunitar se află în tractul gastro-intestinal? Asta înseamnă că menținerea microbiomului tău sănătos și echilibrat este cheia pentru a te asigura că corpul tău este pregătit să lupte împotriva infecțiilor. Merele pot ajuta la susținerea sănătății intestinale, deoarece oferă un tip specific de fibre solubile numite pectină. Un studiu din 2010 a constatat că, atunci când femeile consumau două mere pe zi, bacteriile bune din intestine au crescut după doar două săptămâni.

Potrivit unui studiu din 2019, un singur măr conține aproape 100 de milioane de celule bacteriene. În plus, merele organice par să aibă un avantaj față de merele cultivate în mod convențional, deoarece oferă o gamă mai diversă de bacterii.

Vitamina C alimentează procesele care te protejează de infecții

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că vitamina C oferă una dintre cele mai bune protecție pentru organismului tău atunci când vine vorba de a evita răcelile și alte boli.

Studiile au arătat că pur și simplu consumând mai multă vitamina C, poți crește nivelul de antioxidanți din sânge cu 30% și, la rândul său, acest lucru poate ajuta organismul să țină la distanță inflamația.

O recenzie din 2017 a constatat că vitamina C întărește și bariera epitelială împotriva agenților patogeni și protejează celulele împotriva stresului oxidativ de mediu.

Fibra solubilă transformă celulele imune în antiinflamatoare

Dacă există un lucru pe care merele le au, acestea sunt fibrele. Un studiu din 2010 al Universității din Illinois a descoperit că fibra solubilă găsită în mere schimbă „personalitatea” celulelor imunitare de la proinflamator la antiinflamator. De fapt, șoarecii care au fost hrăniți cu fibre solubile s-au îmbolnăvit doar la jumătate decât celălalt grup și s-au recuperat cu 50% mai devreme. Autorii studiului susțin că explicația acestui efect este că fibrele solubile declanșează o creștere a producției unei proteine ​​antiinflamatorii numite interleukina-4.

Surse: eatthis.com, everydayhealth.com, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com, sciencedaily.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: