Ce să bei pentru arsuri în capul pieptului. Băuturi care reduc aciditatea

  • Publicat:

Dacă te confrunți des cu arsuri în capul pieptului (pirozis), e foarte posibil să suferi de reflux gastroesofagian. Această condiție medicală este mai des întâlnită la persoanele care au o greutate prea mare, mănâncă picant, consumă alcool și fumează. Alte semne specifice bolii de reflux sunt râgâiala acidă, dificultatea la înghițire, tusea seacă, răgușeala, gustul acru în gură sau senzația de nod în gât.

Cafeaua, sucurile acide, alcoolul și băuturile carbogazoase îndulcite agravează simptomele. Pentru a calma rapid aceste arsuri în capul pieptului, ia în calcul aceste băuturi care neutralizează acidul în exces.

Ceaiuri pentru arsuri în capul pieptului

Ceaiul de mentă trebuie evitat de persoanele care se confruntă cu arsuri în capul pieptului. În schimb, sunt indicate ceaiuri precum cel de mușețel, lemn dulce, ghimbir, ulm alunecos, fenicul, papaya sau rădăcină de nalbă mare.

Astfel de ceaiuri ajută la îmbunătățirea digestiei, previn excesul de gaze intestinale, balonarea, arsurile la stomac și greața.

Ține cont însă de modul de preparare a ceaiului. Se recomandă 1 linguriță de plantă uscată la 1 ceașcă de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 5-10 minute 10-20 de minute în cazul rădăcinii de ghimbir sau de nalbă mare) și se consumă 2-4 cești pe zi, de preferat fără adaos de zahăr sau miere.

Sucuri care reduc aciditatea gastrică

Sucurile acide – cum ar fi cel de ananas, portocale, lămâie, roșii, mere, grepfrut – sunt contraindicate în boala de reflux gastroesofagian.

Pe de altă parte, sunt și sucuri de fructe și legume care pot preveni sau ameliora supărătoarele arsuri în capul pieptului. Printre acestea se numără: aloe vera, țelina apio, morcovii, pepenele galben sau roșu, varza, spanacul, castraveții sau perele.

O altă variantă este să prepari smoothie din fructe și legume, o combinație bună fiind cea formată din pepene verde, pere, spanac sau kale și lapte vegetal.

Lapte pentru arsuri la stomac 

O altă băutură care calmează arsurile retrosternale este laptele, dar nu orice fel de lapte. Spre exemplu, laptele integral (3,5% grăsime) este contraindicat, deoarece poate agrava simptomele. În schimb, sunt indicate variantele de lapte vegetal (soia, caju, cocos, ovăz, migdale, in) și laptele cu conținut redus de grăsime.

Atenție la sortimentele de lapte vegetal din comerț! Chiar dacă au un procent foarte mic de grăsime în comparație cu laptele de vacă, unele sortimente au în compoziție aditivi (în special caragenan) și îndulcitori care pot agrava simptomele sindromului de colon iritabil.

Apa calmează arsurile gastrice

Hidratarea cu apă este foarte importantă dacă ai des arsuri în capul pieptului. Apa este esențială pentru digestie și tranzit intestinal, dar poate ameliora sau preveni și simptomele bolii de reflux gastroesofagian.

Deși studiile pe animale au arătat că apa alcalină ionizată cu pH redus ar putea neutraliza acidul din stomac, încă nu există suficiente dovezi care să confirme sau să infirme acest efect benefic în cazul oamenilor.

O altă variantă este apa de cocos, bogată în potasiu și alți electroliți care previn deshidratarea, dar și apariția sau agravarea simptomelor de reflux acid.

Surse: medicalnewstoday.com, verywellhealth.com, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân