Cea mai cunoscută plantă medicinală din lume. MENTA, campioană la beneficii pentru sănătate

  • Publicat:
Cea mai cunoscută plantă medicinală din lume. MENTA, campioană la beneficii pentru sănătate
Foto: Shutterstock

Menta este o plantă ale cărei frunze sunt folosite în diverse moduri şi produse, de la gume de mestecat şi dropsuri cu mentă, folosite pentru reîmprospătarea respiraţiei, până la şampoane pentru eliminarea sebumului şi îndepărtarea mătreţii sau paste de dinţi şi apă de gură pentru a conferi un miros plăcut respiraţiei.

Frunzele de mentă sunt folosite în numeroase culturi, cu precădere în India, Orientul Mijlociu şi mare parte din Europa, ca urmare a aromei sale răcoritoare, care o face atât de dorită şi apreciată în salatele şi băuturile de vară, în supe, sosuri şi îngheţate, pentru a da acel plus de prospețime de care avem atâta nevoie când soarele dogorește.

Ceaiul de mentă, bun pentru stomac și detoxifiere

Menta este excelentă pentru organism, mai ales pentru că are un efect calmant asupra sistemului digestiv, acţionează ca un pansament gastric şi calmează durerile abdominale.

Ceaiul din frunze de mentă este excelent pentru ameliorarea simptomelor cauzate de colonul iritabil, fiind util și în detoxifierea şi curăţarea pielii, mai ales în cazurile de acnee.

Menta purifică sângele și împrospătează respirația

De asemenea, senzaţia răcoritoare a mentei pe piele poate preveni iritaţiile, la nivel intern poate purifica sângele şi încorporată în paste de dinţi şi apă de gură poate ajuta la albirea naturală a dinţilor şi elimină halitoza (respiraţia neplăcută).

Menta stimulează digestia şi conţine unul dintre cele mai valoroase uleiuri esenţiale.

Un ceai de mentă este opţiunea potrivită pentru orice zi de vară. Dar, pentru că poate avea drept efect constipaţia, folosiţi un truc. Adăugăm în ceaiul de mentă fie miere, care are un efect uşor laxativ, fie alte fructe de pădure, cătină, afine, care ajută digestia şi previn constipaţia.

Răul de mișcare trece cu mentă

Menta se foloseşte în limonada din apă plată, suc de fructe şi miere, în orice anotimp. Este vorba despre produsul uscat sau proaspăt. Iar limonada sau ceaiul din menta proaspătă ar trebui folosite în toate călătoriile.

Pentru persoanele care au probleme cu mersul în maşină sau cu avionul, din nou menta poate fi folosită: o pasăm bine, o zdrobim, foi proaspete de mentă şi suntem generoşi în cantitatea pe care o integrăm în această băutură.

Dar nu vă limitaţi la ceai şi limonadă când vine vorba despre o plantă bogată în uleiul volatil denumit mentol.

Carnea e mai ușor de digerat cu mentă

În orice prăjitură cu multă grăsime se poate adăuga concentrat de mentă sau mentă proaspătă pisată. Aceasta deoarece ajută la digestia grăsimilor de origine animală.

Se combină foarte bine la nivelul sucurilor biliare. Uleiul de mentă, deci mentolul, trece pasajul intestin subţire-ficat către sucurile biliare aproape netransformat, se reîntoarce în intestinul subţire unde ajută la digestie în combinaţia din uleiurile biliare.

Din aceleaşi motive, menta proaspătă sau uscată se pune inclusiv în preparatele de carne roşie. Are efecte dovedite în special alături de carne de vită sau de oaie.

Se foloseşte foarte mult în bucătăria arăbească tocmai pentru că acolo este cald şi carnea trebuie să fie mai uşor de digerat.

În momentul în care se introduce carnea la cuptor, aproape când este terminată, se poate pune menta şi se mai lasă câteva minute la cuptor, deci nu foarte mult.

Bucătăria arabă abundă în acest condiment. Este unul dintre motivele pentru care preparatele au gust delicios şi răcoritor în acelaşi timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”