Dieta care reduce balonarea, durerile și crampele abdominale

O dietă bogată în fibre și scăzută în gluten poate reduce disconfortul intestinal precum crampele, durerile de stomac și balonarea.
  • Publicat:
Dieta care reduce balonarea, durerile și crampele abdominale
Foto: shutterstock

O dietă bogată în fibre și scăzută în gluten poate reduce disconfortul intestinal precum crampele, durerile de stomac și balonarea. În plus, aceasta ajută și în procesul de slăbire. Un studiu arată că persoanele a căror dietă este consistentă în fibre și sunt reduse alimentele care conțin gluten au un sistem digestiv mai sănătos și reușesc mai ușor să slăbească. Acest impact pozitiv pe care dieta îl are asupra adulților vine la pachet și cu schimbări la nivelul microbiotei tractului gastrointestinal și compoziției.

„Am demonstrat că, în comparație cu o dietă bogată în gluten, o dietă redusă în alimente care conțin gluten și bogată în fibre induce schimbări în structura și funcționarea ecosistemului intestinal al bacteriilor, reduce hidrogenul expirat și duce la îmbunătățirea balonării. Mai mult, am observat o scădere modestă în greutate”, spune prof. Oluf Pedersen, autor al studiului.

Pentru acest studiu, un grup de participanți de origine daneză, perfect sănătoși, au urmat de două ori timp de opt săptămâni, o dietă bogată în gluten sau o dietă redusă în gluten. Dieta bogată în gluten conținea 18g de gluten zilnic, în timp ce dieta scăzută în gluten conținea 2g de gluten pe zi. Ambele diete erau egale din punct de vedere caloric și nutritiv.

Echipa de cercetători a observat că atunci când s-a consumat mai puțin gluten efectele pozitive nu erau semnificate, însă compoziția de fibre era elementul esențial care făcea diferența.

Peste 20% dintre adulți suferă de boli gastrointestinale precum sindromul colonului iritabil sau boala de colon inflamat. Studiile anterioare sugerează că o dietă redusă în gluten reduce simptomele gastrointestinale în cazul celor două afecțiuni.

De asemenea, unele persoane, chiar dacă sunt perfect sănătoase, preferă o dietă redusă în gluten pentru a-și menține greutatea și pentru a evita disconfortul intestinal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”