16 laxative naturale. Alimente diuretice care te scapă de retenția de apă, constipație și reduc tensiunea

Iată ce trebuie să știi despre diuretice, cum funcționează și când reprezintă un pericol. În plus, am selectat pentru tine o listă cu 16 laxative naturale pe care să le folosești.
  • Publicat:

Atunci când ai mâinile, picioarele și gleznele umflate, aceasta ar putea fi un indicator că în corpul tău sunt prezente cantități mari de apă și sare, ceea ce devine destul de inconfortabil. Aproximativ 60% din corpul nostru est apă, iar menținerea unui echilibru privind fluidele din corp este extrem de importantă pentru sănătatea optimă și buna funcționare a organismului, se arată într-un articol din 2018 publicat în BMC Public Health. Hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă și disfuncția renală întrerup dezechilibrul de fluide din corp și, cel mai probabil, vei avea nevoie de pastile pentru retenția de apă sau diuretice care să te ajute să elimini excesul de apă din corp. În acest sens, iată ce trebuie să știi despre diuretice, cum funcționează și când reprezintă un pericol. În plus, am selectat pentru tine o listă cu 16 laxative naturale pe care să le folosești.

Diureticele se numără printre cele mai folosite medicamente, arată un review din 2021 în LiverTox. Deși ele se găsesc pe piață există și alimente diuretice la fel de eficiente.

Cum funcționează diureticele?

Diureticele sunt medicamente care ajută organismul să elimine fluidele extra și sarea crescând frecvența urinării, arată un review din 2021 din LiverTox. Cum funcționează? Acestea acționează asupra receptorilor din rinichi pentru a reduce absorbția de sodiu, făcând cantitatea de sare să fie eliminată din organism. Atunci când sarea este eliminată din organism, apa vine și ea la pachet, ducând la reducerea retenției de apă. Scopul diureticelor este de a echilibra fluidele din organism pentru că, aflate în exces, ele pot avea un impact negativ asupra plămânilor, inimii și rinichilor, făcând ca aceste organe vitale să funcționeze mai greu, se arată într-un review din 2021 din Frontiers. Potrivit Fundației Naționale a Rinichilor, printre efectele dăunătoare sunt inflamarea și dificultatea de a respira.

16 laxative naturale

Iată o listă de alimente diuretice la care să apelezi atunci când vrei să scapi de retenția de apă.

1. Ceaiul

Ceaiul conține numeroși antioxidanți și o cantitate redusă de cofeină, comparativ cu cafeaua. Această băutură poate fi considerată un laxativ natural datorită efectelor pe care le are. De exemplu, ceaiul de hibiscus ajută la eliminarea fluidelor și reducerea tensiunii arteriale, se arată într-un review din 2022 publicat în Pharmaceuticals.

2. Pepenele roșu

În zilele toride de vară, cu siguranță acest fruct dulce, suculent și hidratant este fix ce ai nevoie! Pepenele roșu este cunoscut pentru efectul său diuretic, dar și pentru că este bogat în antioxidanți, vitamine și minerale. Acest fruct popular ajută și la menținerea echilibrului de fluide din corp, se arată într-un review publicat în Nutrients.

3. Țelina

Țelina este un pachet de minerale esențiale precum magneziu, potasiu și calciu și conține 95% apă. Potrivit unui articol din 2021 publicat în International Journal of Preventive Medicine, țelina este folosită în medicina iraniană ca diuretic.

4. Apa de cocos

Deși este o băutură destul de trendy, care și-a câștigat popularitatea în rândul influencerilor din toată lumea, este adevărat că apa de cocos conține nutrienți și polifenoli care să îmbunătățească hidratarea și sănătatea organismului. Apa de cocos are multiple beneficii, printre care și prezența electroliților care ajută la prevenirea deshidratării. Mai mult, efectele sale diuretice au fost studiate într-un studiu publicat în 2022 în Frontiers in Nutrition.

5. Pătrunjelul

Un ingredient des folosit în preparate, în special în cele mediteraneene, acționează și ca diuretic. Într-un studiu din 2017 publicat în American Journal of Clinical and Experimental Urology, extractul de pătrunjel ingerat timp de 15 zile produce creșteri semnificative privind frecvența urinării.

6. Prunele uscate

Prunele uscate se numără printre laxativele naturale, iar asta datorită conținutului de fibre și sorbitol. Un studiu publicat în The American Journal of Gastroenterology confirmă că prunele uscate ajută la ameliorarea simptomelor constipației.

7. Kiwi

Același studiu notează că fructul kiwi este o opțiune pentru persoanele care își doresc să scape de simptomele constipației. Mai mult, nu vine la pachet cu efecte adverse!

8. Rubarba

Rubarba este și ea un aliment diuretic datorită conținutului de fibre și alți compuși care ajută la contracțiile intestinale. Așadar, rubarba nu este doar folosită în prăjituri, ci poate fi integrată și în salate sau făcută piure.

9. Salcâmul

Pudra de salcâm este o altă opțiune de fibre solubile care pot ajuta împotriva constipației.

10. Ovăzul

Ovăzul este bogat în fibre, în special fibre solubile și, din fericire, poate fi integrat în diferite preparate sau consumat la micul dejun.

11. Semințele de chia

Semințele de chia sunt și ele bogate în fibre solubile care ajută la ameliorarea constipației. Ideal este să le lași într-un lichid, fie el apă sau lapte, astfel încât ele să absoarbă apa și să formeze un gel.

12. Semințele de in

Semințele de in au și ele proprietăți laxative datorită conținutului de fibre solubile și insolubile. Sunt versatile și pot fi adăugate în smoothie-uri, brioșe sau în ovăzul cu iaurt.

13. Anghinarele

Anghinarele sunt bogate în inulină, un tip de fibre solubile care ajută la ameliorarea constipației. Un studiu publicat de Cellular and Molecular Biology arată că anghinarele previn constipația, acneea, reduc colesterolul, masa corporală și sunt benefice pentru sistemul imunitar, tractul gastrointestinal, sindromul de oboseală cronică, boli cronice infecțioase și boli cardiovasculare.

14. Kefirul

Mai puțin studiat, kefirul arată îmbunătățiri privind constipația. Un studiu pilot publicat în Turkish Journal of Gastroenterology arată că această băutură probiotică ameliorează simptomele constipației.

15. Cafeaua

Cafeaua contribuie la efectul laxativ datorită cofeinei, un alt compus antioxidant. Același efect îl are și cafeaua fără cofeină. Ba mai mult, cafeaua are un efect diuretic dacă este consumată caldă, nu rece.

16. Apa

Există numeroase motive pentru care trebuie să bem suficientă apă, iar evitarea constipației reprezintă unul dintre ele. Un studiu publicat în Nutrients confirmă că apele minerale bogate în sulfat de magneziu funcționează ca laxative.

Pot aceste laxative naturale să facă rău?

Singurele laxative naturale dintre cele menționate, care pot face rău organismului, sunt cafeaua și ceaiul. Prea multă cofeină poate pune sub risc sănătatea. Limitează consumul de cafea la 4 cafele pe zi, iar dacă ești însărcinată, plănuiești să ai o sarcină sau alăptezi, limitează consumul de cafea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia