Pericolul abuzului de laxative

Rareori cineva are nevoie de laxative zilnic. Însă cu toate acestea mulţi oameni le utilizează regulat. Unii indivizi iau laxative pentru a combate cosntipaţia, alţii le iau regulat ca măsură preventivă, deşi nu sunt în realitate constipaţi şi există chiar persoane care iau laxative pentru a pierde în greutate.
  • Publicat:
Pericolul abuzului de laxative

Rareori cineva are nevoie de laxative zilnic. Însă cu toate acestea mulţi oameni le utilizează regulat. Unii indivizi iau laxative pentru a combate constipaţia, alţii le iau regulat ca măsură preventivă, deşi nu sunt în realitate constipaţi şi există chiar persoane care iau laxative pentru a pierde în greutate.

Tipuri de laxative

Unul dintre cele mai vechi tipuri de laxative etste uleiul de ricin. La nivelul intestinului subţire acesta suferă o transformare chimică şi devine un acid care stimulează activitatea intestinală şi împiedică peretele intestinal să absoarbă apa. Utilizarea prelungită a uleiului de ricin poate afecta însă celulele muscoasei intestinale.

Unele laxative acţionează prin inhibarea absorbţiei apei. Altele acţionează prin creşterea conţinutului de apă din colon şi sunt mai puţin iritante pentru intestin (acestea includ laptele de magneziu şi preparatele de înmuiere a scaunului).

Agenţii formatori ai scaunului, aşa-numitele laxative naturale (Psyllium şi metilceluloza) nu vă stimulează sistemul digestiv, ci se expandează atunci când vin în contact cu apa la nivelul colonului. Aceşti agenţi sunt de obicei siguri petnru utilizarea pe termen lung şi pot preveni formarea scaunelor tari.

Care sunt riscurile utilizării excesive a laxativelor?

Atunci când sunt luate în exces, laxativele pot îndepărta vitaminele şi nutrienţii necesari înainte ca aceştia să fie absorbiţi complet.
Laxativele contribuie de asemenea la o eliminare excesivă de apă, sodiu şi potasiu.

Mai mult, utilizarea frecventă a laxativelor tinde să slăbească muşchii intestinali şi îi face mai puţin capabili să funcţioneze cum trebuie.  Ca rezultat, odată ce încetaţi să mai luaţi laxative în mod regulat, constipaţia nu doar că va reveni, ci chiar s-ar putea înrăutăţi.

De asemenea, administrarea de laxative în exces poate duce la apariţia sindromului de intestin leneş. Aceasta este o afecţiune în care intestinul nu mai funcţionează cum trebuie deoarece a început să se bazeze pe faptul că laxativele fac toată munca de eliminare a materiilor fecale.

Laxativele pot uneori să interfereze cu alte medicamente pe care medicul dumneavoastră vi le-ar putea prescrie, motiv pentru care este indicat să discutaţi aceste detalii cu specialistul înainte de a urma orice fel de tratament.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”