Alimentul obligatoriu la fiecare masă ca să nu te îngrași de sărbători. Dr. Alexandru Popa: Te vei simți mai sătul și vei mânca mai puțin

Perioada sărbătorilor de iarnă ne pune la grea încercare silueta. Mesele îmbelșugate specifice Crăciunului și Revelionului pun o presiune suplimentară asupra metabolismului și ne pot crea probleme digestive.

Pentru a evita îngrășarea și neplăcerile digestive de sărbători, dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la clinica Smartnutrition, vine cu 5 sfaturi utile în acest sens.

Nu mânca toată ziua

Încearcă să ai o pauză între mese. Micul dejun, prânzul și cina trebuie să fie separate de o perioadă de cel puțin 3-4 ore de repaus alimentar. În caz contrar, riști să iei foarte multe calorii de care nu ai nevoie. Aceste calorii fie se vor depune, fie îți vor provoca o gastrită acută sau o criză de colică biliară.

Bucură-te de aperitivele tradiționale

Dacă vrei să consumi aperitive specifice de sezon, rezumă-te doar la ele. De exemplu, poți să mănânci o bucată de tobă, lebăr sau caltaboș, dar nu adăuga și cașcaval sau mezeluri simple ori alte produse specifice aperitivelor, cum ar fi salata de boeuf sau de icre ori ouăle umplute.

Nicio masă fără legume!

Pentru a lua și fibre din alimentație și pentru a nu-ți pica greu la stomac mâncarea tradițională,  dar și pentru a avea varietate și a limita un pic caloriile, se recomandă să consumăm la fiecare masă câte o porție de legume.

„Dacă nu poți să mănânci o salată mare la fiecare masă, nu este niciun fel de problemă, însă încearcă să ai măcar o salată de însoțire sau o porție mică de legume gătite împreună cu fiecare masă principală. Astfel te vei simți mai sătul și vei mânca mai puțin din produsele grele sau hipercalorice”, spune dr. Alexandru Popa.

Nu încărca meniul cu calorii lichide

Evită sucurile cu zahăr sau băuturile din fructe proaspete. Deși sunt gustoase și tentante în această perioadă, pot să îți crească foarte mult glicemia.

Prin urmare, limitează-te la ceaiuri sau limonadă, deoarece sunt alternative mult mai sănătoase și mai echilibrate, în condițiile în care mănânci mai multe calorii decât ar trebui în perioada sărbătorilor.

Ține cont și de mișcare, nu doar de mâncare

Este obligatoriu ca cel puțin între prânz și cină, în momentele în care consumi mâncarea cea mai calorică sau mai grasă, să faci măcar puțină mișcare.

Fă o plimbare sau câteva exerciții, mergi cu bicicleta dacă vremea permite, astfel încât să mai arzi puțin din caloriile pe care le-ai consumat în timpul zilei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Alexandru Popa - Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Dr. Alexandru Popa este medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Clinicii Smart Nutrition. Ambițios și totodată empatic, dr. Alexandru Popa găsește soluții pentru toate programele sau problemele zilnice ale pacienților, cât și pentru toate preferințele culinare.  Educație ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult