6 alimente care te energizează mai eficient decât cafeaua

  • Publicat:
  • Actualizat:
6 alimente care te energizează mai eficient decât cafeaua

Dacă atunci când te trezești simți încă o oarecare oboseală, cafeaua nu ar putea rezolva problema, ba chiar ar putea s-o agraveze, în special dacă adaugi o mulțime de îndulcitor artificial pentru a rămâne în limita recomandată de zahăr.

Desigur, vei simți o creștere de energie pentru o vreme, dar vei plăti mai târziu când efectul va dispărea. În plus, obiceiurile nesănătoase de alimentație contribuie la oboseală, deci dacă iei o prăjitură în drum spre birou sau sari peste micul dejun în totalitate, o să te simți obosit toată ziua. 

Iată care sunt cele mai bune alimente care să-ți dea energie pentru toată ziua: sunt chiar mai eficiente decât cafeaua.

Ovăz

Se pare că o porție clasică de ovăz rămâne una dintre cele mai bune alegeri pentru dimineață. Este o sursă puternică de energie cu un indice glicemic scăzut – o măsură a cât de repede absoarbe corpul carbohidrații și îi transformă în combustibil. Ovăzul arde lent, așa că te va ține în mișcare toată dimineața, fără a te face să „cazi” în câteva ore, așa cum pot face băuturile cu cafeină și pline de zahăr. 

Apă

Da, apa simplă de la începutul zilei te poate ajuta să te trezești mai repede. Chiar și o ușoară deshidratare te poate face să simți că mintea ta este în ceață, deoarece organismul tău nu are suficientă apă pentru a-și îndeplini funcțiile normale. De fapt, majoritatea dintre noi sunt ușor deshidratați dimineața devreme, așa că să bei lichide în cantități mari te va energiza rapid. Dacă te surprinzi că ți se face somn la birou în mijlocul după-amiezii, o vizită la distribuitorul de apă ar putea fi necesară, nu una la aparatul de cafea sau de snacks-uri.

Oțet de mere

Nu există date științifice despre motivul pentru care oțetul de mere poate fi revitalizant, dar o gură din acest lichid acru și acid amestecată cu apă și miere în fiecare dimineață este un remediu tradițional pe care îl folosesc surprinzător de mulți oameni. Se spune că îți oferă un impuls de energie, îți limpezește mintea și contribuie în general la sănătatea ta. Poate fi doar o superstiție, dar dacă te face să te simți bine, nu există niciun motiv să nu bei o astfel de combinație – doar să nu exagerezi, deoarece acidul poate irita gâtul și tractul digestiv.

Semințe de chia

Semințele de chia sunt bogate în acizi grași omega-3, care pot ajuta la combaterea oboselii și la creșterea capacității de concentrare. Dar beneficiile acestora nu se opresc aici: acele semințe mici pot absorbi până la de 10 ori greutatea lor în apă, ceea ce poate accelera digestia (transformând astfel alimentele în energie), menținându-te hidratat și alert.

Legume cu frunze verzi

Consumul de legume verzi proaspete în cantitate cât mai mare este una dintre cele mai bune modalități de a-ți crește nivelurile de energie. Acestea conțin multe vitamine din complexul B, care ajută organismul să transforme hrana în energie. Ai putea să îți schimbi obiceiurile alegând o salată verde pentru micul dejun sau să optezi pentru un smoothie verde și hrănitor.

Mentă

Cercetătorii au descoperit că mirosul de mentă crește vigilența și reduce oboseala. Trezește-te cu o cană aburindă de ceai de mentă în loc de cafeaua obișnuită sau încearcă să mesteci o bucată de gumă cu aromă de mentă când te lovește somnolența de la ora 15:00.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân