Pastreaza inteligent mancarea in frigider!

Cateva sfaturi despre cum sa pastram alimentele in frigider.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pastreaza inteligent mancarea in frigider!
Pastreaza inteligent mancarea in frigider!

Acum cumparam mai rar din lipsa timpului si de teama cozilor si luam, de obicei, cantitati mai mari de mancare. Asta inseamna mai multe alimente de depozitat in frigider si in congelator, asa incat trebuie sa avem mare grija sa nu favorizam alterarea.

Ce mancare poate fi bogata in frigider? Unt, mancare gatita, dar racita, ce nu este imediat consumata, creme, oua si preparate din oua, peste, mancare in borcane, sticle inchise, ciorbe, margarina, carne cruda si gatita, lapte, patiserie, salate, fructe de mare, supe, gemuri, marmelade.

Ce mancare poate fi tinuta in afara frigiderului?
Paine, prajituri, cereale, ciocolata, faina, mancare conservata, mancare sterilizata, paste, produse de patiserie, mancare marinata, orez, sare, zahar, sticle si borcane sigilate.

La ce temperaturi trebuie tinut frigiderul?
Daca frigiderul tau sta la sub 5°C este ideal. Verifica termometrul din interior, iar daca nu detine asa ceva, cumpara unul din magazin. Daca trebuie reglate gradele, modifica termostatul.

Ce tin si unde? Sertarul de jos este pentru fructe, legume etc. Pe usa este zona de sticle: lapte si sucuri. Cele 2, 3 sertare din mijloc sunt pentru unt, margarina, branza, conserve, dressin­guri, sosuri, oua, produse lactate, creme, mancare gatita si mancare desfacuta.

Raftul de deasupra celui pentru fructe este pentru produse proaspete si negatite, peste crud si patiserie.

Congelatorul

Aproape orice tip de mancare poate fi ba­gat in congelator, dar exista niste exce­p­tii precum mancarea conservata sau ouale. Mancarea trebuie refrigerata cat de repede posibil pentru a-si pastra calitatile.

Mancarea nu trebuie congelata pentru mai mult de 3-6 luni, iar toata mancarea ar trebui bagata in congelator in pungi sau caserole separate. Inghetand la -18°C se vor inactiva microbii si bacteriile, dar nu se vor distruge.

Asa incat acestea trebuie spalate inainte de a le pune in congelator. Mancarea congelata si apoi dezghetata trebuie pregatita la peste 70°C pentru a omori bacteriile si pentru a deveni numai buna de consumat. Congelatorul trebuie sa stea la -18°C sau mai putin.

Totusi majoritatea congelatorelor au stelute de clasificare: * de la -6°C trebuie sa tina mancarea o saptamana; ** de la -12°C trebuie sa tina o luna; *** de la -18°C pastreaza mancarea 3 luni; **** de la -18°C poate tine mancarea intre 3 si 6 luni.

Nu pune produse desfacute si neacoperite in frigider. Si in general urmareste sfaturile de pe eticheta si de pe pachetele de mancare. Mancarea are nevoie sa fie refrigerata cat de repede posibil de la cumparare. Nu supraincarca frigiderul. Daca pui prea multa mancare in frigider, poti bloca circulatia aerului care ajuta ca alimentele sa ramana reci.

Citeste si Achizitii pentru sanatate: vasele inteligente

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân