De ce preferam orezul?

Prin comparatie cu celelalte cereale, orezul contine proteine de calitate superioara, apropiindu-se de valorile proteice ale oului, care sunt cele standard.
  • Publicat:
De ce preferam orezul?
De ce preferam orezul?

Alb sau brun, cu bobul lung, scurt sau rotund, rosu, negru, aromat, cu consistenta cremoasa sau cu boabele separate, in toate formele lui, orezul este de nelipsit de pe masa a trei sferturi din populatia lumii. Haideti sa aflam ce-l face asa de special!

Orezul face parte din clasa carbohidratilor complecsi, fiind o componenta importanta a dietei zilnice, mai ales daca ne gandim ca nutritionistii recomanda ca jumatate dintre caloriile pe care le consumam zilnic sa provina din aceasta categorie.

Carbohidratii complecsi sunt esentiali pentru activitatea zilnica, intrucat ei sunt depozitati in muschi si eliberati mai apoi sub forma de energie, atunci cand avem nevoie.

Prin comparatie cu celelalte cereale, orezul contine proteine de calitate superioara, apropiindu-se de valorile proteice ale oului, care sunt cele standard. De asemenea, orezul reprezinta o importanta sursa de nutrienti: tiamina, riboflavina, niacina, fosfor, fier si potasiu, nu contine colesterol si este sarac in sodiu si grasimi.

Orezul brun (nedecorticat) are chiar mai multi nutrienti decat cel alb, de 3 ori mai multe fibre, este bogat in vitamina B, fier, calciu si seleniu. Daca mai punem la socoteala faptul ca este un aliment non-alergenic si usor de digerat, putem spune ca orezul este unul dintre alimentele ideale.

Iata 2 retete pe baza de orez:

Salata picanta cu orez

Salata greceasca cu orez

Budinca de orez cu lamaie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sa combatem balonarea
Sa combatem balonarea
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”