Steroizii și efectele lor adverse asupra celor care visează să obțină „mușchi de revistă”. Femeilor le crește păr pe față, bărbații nu mai pot avea erecție normală

Află ce sunt steroizii anabolizanți și la ce pericole se expun femeile și bărbații care iau aceste substanțe pentru creșterea rapidă a musculaturii.
  • Publicat:
Steroizii și efectele lor adverse asupra celor care visează să obțină „mușchi de revistă”. Femeilor le crește păr pe față, bărbații nu mai pot avea erecție normală
Foto: envato

An Nou, dorințe noi! Sălile de sport sunt pline în prima parte a anului de oameni deciși să ajungă la kilogramele dorite. Din păcate însă, există și persoane care aleg scurtături în drumul spre corpul de vis. Steroizii anabolizanți sunt în continuare „pe val” în rândul celor care vor să pună masă musculară rapid și să își îmbunătățească performanțele sportive. Dar aceste substanțe vin cu un preț mare: sănătatea!

Ce sunt steroizii anabolizanți și ce efect au asupra corpului

Steroizii pot fi injectați, administrați sub formă de pilule sau cremă și conțin derivați sintetici cu efecte asemănătoare testosteronului (hormonul sexual masculin), care ajută la creșterea masei musculare, la ambele sexe, într-un timp scurt. Totuşi, aceasta este o dezvoltare care nu este susţinută pe cale naturală.

Imediat cum încetezi administrarea de steroizi, vei observa cum câştigurile pe partea de masă musculară vor dispărea. Deci este un hormon anabolizant cu unele efecte benefice, însă riscurile depăşesc cu mult aceste beneficii.

Dacă alegi acest drum trebuie să te aştepţi la:

Nu te juca cu balanţa hormonală, deoarece hormonii se află în strânsă relaţie unul cu celălalt. De exemplu, un steroid anabolizant puternic poate afecta secreţia glandei tiroide, a pancreasului şi poate îngreuna buna funcţionare a altor organe.

Potrivit unui chestionar online realizat anul trecut, 75% din cei 500 de bărbați chestionați care frecventau sala de sport au declarat că iau în considerare să folosească steroizi pentru îmbunătățirea aspectului corpului. Peste 95% dintre cei chestionați erau nemulțumiți de corpul lor și 61% doreau să aibă o masă musculară mai proeminentă.

Medicii spun că tinerii sunt influențați de concurenții masculini din reality show-uri care etalează o musculatură „de revistă”. Însă perfecțiunea vine cu un cost mult prea mare, avertizează medicul Jeff Foster.

„Bărbații pot deveni infertili, femeile dezvoltă caracteristici masculine, care nu pot fi inversate. Mulți sunt tentați să înceapă să ia steroizi la începutul anului, în principal bărbații cu vârste între 18 și 35 de ani influențați de aspectul vedetelor din social media. Acum 25 de ani, steroizii erau folosiți doar de culturiști, atleți extremiști sau de tipi singuratici prin vreo parcare. Acum, sunt ușor de procurat de pe internet, iar numărul celor care folosesc aceste substanțe este enorm”, a declarat medicul.

Efectele adverse ale steroizilor asupra bărbaților

Administrarea steroizilor anabolizanți la bărbați poate duce la o perturbare a procesului natural de „fabricație” a propriului testosteron. Altfel spus, testiculele nu mai sunt nevoite să își facă treaba deoarece se bazează pe hormonul sintetic. În consecință, apar efecte precum:

Ce efecte adverse au steroizii asupra femeilor

În cazul femeilor care doresc să dezvolte rapid musculatură și apelează la steroizi pot apărea efecte adverse precum:

  • păr facial și corporal în exces
  • căderea excesivă a părului de pe cap
  • acnee
  • micșorarea sânilor
  • maxilarul devine pătrat
  • pieptul este mai lat

Care este alternativa la steroizii anabolizanți

Shake-urile cu proteine sunt o variantă mult mai sigură pentru creșterea masei musculare, fiind folosite de numeroși sportivi profesioniști, de la fotbaliști la înotători.

Acestea sunt lipsite de efecte secundare, dacă nu se fac excese! În caz contrar, pot duce la creştere în greutate, schimbări de dispoziţie şi chiar scurtarea vieţii.

O altă variantă pentru creșterea masei musculare este creatina monohidrată, în combinație cu un regim de antrenament fizic. Aceasta îmbunătățește performanța și rezistența în perioadele repetitive de activitate fizică scurtă, intensă, prin creșterea nivelului de energie intramusculară.

Există studii care au arătat că este singurul supliment demonstrat ca fiind cu adevărat eficace în dezvoltarea masei musculare, însă creatina ar putea avea un rol și în prevenirea accidentărilor și în recuperarea după o accidentare.

Alimente și exerciții care ajută la creșterea masei musculare

Firește, astfel de suplimente doar vin în completarea unui regim alimentar sănătos, care constă în alimente bogate în proteine,vitamine, minerale, fibre şi acizi graşi esenţiali, combinat cu mişcarea zilnică.

Iată câteva exemple de alimente care ajută la creșterea masei musculare:

  • ouă – surse bogate de proteine, vitamine, minerale, acid folic, fier, fosfor, zinc, riboflavină, care menţin energia pe parcursul zilei şi echilibrează nivelul electrolitic. În plus, ouăle conţin vitamina B12, care distruge depozitele de grăsime şi este indispensabilă pentru contracţia musculară.
  • carne de vită – este o sursă importantă de fier şi zinc, minerale care sprijină dezvoltarea musculaturii, şi creatină, sursă de energie.
  • somon – este bogat în acizi graşi Omega 3 şi proteine de calitate care favorizează creşterea masei musculare.
  • migdale – sunt printre cele mai bogate surse de alfa tocoferol sau vitamina E, care are proprietăţi antioxidante şi care poate preveni atacul radicalilor liberi asupra organismului. Prin această protecţie este asigurată dezvoltarea rapidă a sistemului muscular şi recuperarea timpurie în urma febrei musculare.
  • iaurt– este combinaţia ideală între proteine şi carbohidraţi şi te pune pe picioare de fiecare dată când simţi că febra musculară îşi face de cap. Indicate sunt sortimentele de iaurt simple care reglează nivelul de insulină, una dintre căile sigure de a preveni durerile musculare. Iaurtul este unul dintre puţinele alimente care conţine acid linoleic conjugat, un tip de grăsime foarte specială care are rolul de a reduce procentul de grăsime nocivă din corp.
  • ulei de măsline – conţine grăsimi mononesaturate care previn durerile de muşchi provocate de exerciţiile intense, dar au şi efect de protecţie asupra colonului şi oaselor, scăzând riscul unor afecţiuni precum cancerul de colon, diabetul şi osteoporoza.

Nu uita să te hidratezi! Muşchii sunt formaţi din aproximativ 80% apă, deci trebuie să te menţii hidratat dacă îţi doreşti bicepşi ca în revistă. Specialiştii recomandă consumul zilnic de minimum 2 litri de apă pentru tonifierea pielii şi un risc redus de boli cardiovasculare.

De asemenea, 2 ceşti de cafea băute înainte cu câteva ore de şedinţa la sală te ajută să fii mai puternic şi să rezişti mai mult exerciţiilor solicitante, sugerează un studiu publicat în Medicine and Science in Sports and Exercise. Dacă ai probleme cu tensiunea, evită cafeaua şi limitează-te la apă.

Cât privește antrenamentul fizic pentru creșterea musculaturii, trebuie să știi că exercițiile specifice de bodybuilding funcţionează doar în cazul persoanelor care folosesc steroizi anabolizanţi pentru a creşte nivelul de testosteron al organismului.

Cei care nu recurg la astfel de substanţe sunt „nevoiţi” să obţină mai mult testosteron pe cale naturală, prin antrenamente intense şi cât mai multe grupe musculare implicate la fiecare sesiune de antrenament.

Sunt recomandate exerciţii precum flotările, împinsul la piept, genuflexiunile, îndreptările, tracţiunile sau fandările. Încearcă să combini aceste exerciţii într-un mod cât mai variat şi nu uita: nu ai cum să dai greş în combinarea exerciţiilor, dar învaţă să le execuţi cât se poate de corect pentru a atinge scopul urmărit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân