Ce tip de antrenament ți se potrivește

  • Publicat:
Ce tip de antrenament ți se potrivește

Unul din motivele principale care îi împiedică pe oameni să se implice într-un plan de antrenament îl reprezintă pur și simplu lipsa de cunoștințe și informații. Sunt dornici să devină mai activi, dar nu știu exact cum să o facă. Văd oameni în sală urmând programe și rutine stricte, dar când vine vorba de ei, se simt nepregătiți. Pe care să îl aleg eu, oare?

Există multe metode diferite de antrenament, iar alegerea celei potrivite poate fi într-adevăr o provocare. Acest articol oferă un rezumat al câtorva metode de antrenament pe care oamenii le pot implementa în agenda lor de fitness, cu cele mai bune rezultate pentru sănătatea mintală și corporală.

Care sunt diferitele metode de antrenament?

Probabil cea mai cunoscută metodă de antrenament este antrenamentul aerobic, cunoscut mai degrabă sub numele de cardio. Acesta include exerciții precum mersul pe jos, alergarea, ciclismul și înotul.

Antrenamentul aerobic oferă numeroase beneficii, cum ar fi, creșterea rezistenței sau arderea caloriilor. Această metodă de antrenament este bună pentru pierderea în greutate și face parte și din antrenamentul sportivilor de performanță. De asemenea, mulți îl consideră mai relaxant decât alte forme de antrenament, mai ales că o  mulțime de ședințe de aerobic sunt făcute în aer liber. Unul din antrenamentele care se întâmplă regulat pe timpul verii este și cel susținut de instructori de elită în Parcul Herăstrău din București, în fiecare joi și sâmbătă, în zona Roaba de Cultură.

Există două forme comune de antrenament aerobic. Primul este antrenamentul continuu, o metodă caracterizată prin intensitate mai mică, dar activități mai lungi, cu puțină odihnă. Alergarea la o viteză constantă pe distanțe lungi este cea mai simplă formă de antrenament continuu. Dacă doriți să ardeți calorii și să îmbunătățiți rezistența pe termen lung, această metodă este cea mai bună.

Cealaltă metodă de fitness aerobic este reprezentată de fartlek. În această metodă, viteza și intensitatea antrenamentului sunt variate, astfel încât să fie vizate zonele aerobe și anaerobe. Prin fartlek se combină sprintul, joggingul și mersul pe jos, se poate modifica terenul și altitudinea în timpul alergărilor pentru a lucra diferite grupe de mușchi. Foarte mulți preferă să facă fartlek pentru că este antrenant și imită fluxul competițiilor de atletism.

Antrenamentul în circuit

Antrenamentul de tip circuit este o metodă de antrenament care necesită alternarea mai multor exerciții ce vizează diferite grupe musculare. Implică timpi reduși de odihnă – ritmul rapid dintre exerciții adaugă un element cardio acestui antrenament.

În antrenamentul de circuit, este important să echilibrezi exercițiile, astfel încât să nu apară senzația de epuizare. Grupele de mușchi sunt lucrate pe rând, iar acest antrenament este benefic pentru cei care caută să-și fortifice întregul corp în perioade scurte de timp.

Pentru a beneficia de Circuit Training, poți intra chiar acum aici pentru a-ți alege clasa preferată și clubul cel mai aproape de tine.

De ce să lucrezi doar un singur grup muscular când poți să tonifici toți cei 640 de mușchi ai corpului? Poți arde caloriile și în timp ce te simți bine, cu ajutorul celor mai buni instructori și a celor mai moderne aparate!

Antrenamentul de tip interval

Antrenamentul interval a devenit popular în ultimii ani odată cu apariția cluburilor bazate pe HIIT (High-Intensity Interval Training). Interval training este mai puțin despre ceea ce faci și mai mult despre intensitatea exercițiilor.

Perioadele de exerciții intense sunt alternate cu odihna pentru a oferi un antrenament care maximizează fitness-ul aerobic și anaerob. Principalele beneficii ale antrenamentului de interval sunt pierderea în greutate, definirea mușchilor și creșterea metabolismului.

Antrenament pentru flexibilitate

Flexibilitatea este vitală pentru orice persoană activă, așa că o formă de antrenament pentru flexibilitate ar trebui încorporată în orice plan de fitness. Practicile structurate precum yoga și pilates sunt din ce în ce mai populare. Antrenamentul de stretching și flexibilitate ajută la creșterea mobilității și a amplitudinii de mișcare, precum și la îmbunătățirea echilibrului și a posturii.

Pentru sportivi, antrenamentul pentru flexibilitate este cel mai bun mod de a preveni accidentările. De asemenea, participarea la antrenamentele de mobilitate, în special la yoga, este relaxantă și liniștită. Fără o atenție sporită acordată flexibilității, toate celelalte metode de antrenament pot duce la dureri musculare și articulare.

Când vine vorba de a rămâne în formă și activ, metoda exactă nu este cel mai important lucru. Atâta timp cât faci un fel de activitate fizică și rămâi motivat, ești deja pe cale de a-ți atinge obiectivele!

Află mai multe despre tipurile de antrenament pe care ți le oferă cea mai mare rețea de săli de fitness din România, cu 41 de locații în întreaga țară. Fie că alegi clasele de Interval sau de Circuit, ore de fartlek sau exerciții pentru rezistență, clase de yoga sau pilates, trebuie să știi că vei fi mereu ghidat de cei mai buni instructori, atenți la fiecare detaliu al antrenamentului tău. În plus, planul de abonamente este croit nevoilor tale, în funcție de programul tău.

Ca să fii tot timpul la curent cu cele mai noi programe sau chiar pentru a-ți rezerva clasa preferată, ai la dispoziție și aplicația, ce poate fi descărcată de pe Google Play și App Store. Acum, hai, alege antrenamentul preferat și să ne vedem la sală!

Urmărește CSID.ro pe Google News
3 exerciții pentru o talie de viespe
3 exerciții pentru o talie de viespe
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân