Savarine cu dichis – cum se prepară aluatul și siropul delicios

  • Publicat:
Savarine cu dichis - cum se prepară aluatul și siropul delicios
Sursa foto: Shutterstock

Ce desert poate fi mai bun, în afară de înghețată, pe o vreme caniculară, dacă nu delicioasele savarine însiropate? Decorate cu fructe proaspete, delicatele savarine cu frișcă sunt preferatele noastre în zilele de vară. 

Dar nu trebuie să mergem la cofetărie pentru a ne bucura de aceste minunății! Le putem face acasă, simplu, cu ingrediente proaspete și cu sirop din belșug. Nimic nu este mai dezamăgitor decât o savarină cu blat sec, insuficient „îmbătat” în siropul dulce.

Poți folosi ce fructe îți plac: zmeură, căpșuni, mure, caise, piersici. Noi am ales caisele, pe care le-am tăiat pe jumătate, fără să le facem jeleu, pentru un aspect decadent. Asigură-te că ai la îndemână forme speciale pentru savarine (acestea sunt circulare și au o gaură în mijloc).

Ai grijă și la frișcă! E de preferat să nu folosești frișcă la tub, pentru că nu este la fel de gustoasă. Dacă ai intoleranță la lactoză, poți încerca rețeta de frișcă din lapte de cocos: este fabuloasă!

Vezi mai jos ingredientele și modul de preparare pentru savarine bine însiropate.

Rețetă de savarine însiropate cu caise

Ingrediente:

  • 5 ouă
  • 70 grame unt moale nesărat + 20 grame pentru uns formele
  • 200 grame făină + 30 grame pentru tapetat formele
  • 8 grame drojdie uscată (1 plic)
  • 20 grame de miere
  • sucul de la o portocală bio
  • coaja de la o portocală bio dată pe răzătoare
  • un praf de sare
  • 400 mililitri apă + 200 grame zahăr (pentru sirop)
  • 15 caise (sau orice alte fructe îți plac)
  • o fiolă de esență de rom
  • 600 mililitri smântână pentru frișcă + 50 grame zahăr
  • zahăr pudră (pentru decor)
  • câteva frunze de mentă proaspătă (pentru decor)
Savarine cu dichis - cum se prepară aluatul și siropul delicios
Sursa foto: Shutterstock

Mod de preparare:

Pasul 1: Într-un castron încăpător, amestecă făina, untul, drojdia, mierea, sarea, sucul de portocală și coaja de portocală răzuită.

Pasul 2: Sparge ouăle într-un alt castron și adaugă treptat amestecul de făină, până obții un aluat moale, lucios, elastic, puțin mai dens decât aluatul de clătite. Acoperă castronul cu aluat cu o folie de plastic și lasă-l la căldură aproximativ 30 de minute. Acesta ar trebuie să își dubleze dimensiunea în acest interval.

Pasul 3: Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pasul 4: Pune aluatul obținut într-o pungă de patiserie și umple formele de savarină, unse în prealabil cu unt și tapetate cu puțină făină.

Pasul 5: Introdu savarinele la cuptor și lasă-le la 180 de grade Celsius aproximativ 20-25 de minute. După ce se coc, scoate-le din forme și răstoarnă-le pe un grătar, ca să se răcească bine.

Pasul 6: În acest timp, ocupă-te de sirop. Pune într-o cratiță apa și zahărul și lasă pe foc mediu până când se dizolvă complet zahărul. Redu apoi focul la minimum, adaugă esența de rom și continuă să amesteci până obții un sirop lipicios.

Pasul 7: Pune savarinele în boluri de mărimea lor și toarnă peste fiecare sirop fierbinte din abundență.

Pasul 8: Bate cu mixerul smântâna pentru frișcă scoasă de la frigider și zahărul, până se întărește și nu se mai scurge.

Pasul 9: Umple golul din mijlocul savarinelor cu frișcă și decorează cu felii de caise, zahăr pudră și frunze de mentă. Poftă bună!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân