Curcubeu pe cerul gurii! Cele mai bune sarmale de post cu ciuperci și orez, în foi de viță

Vezi ce uşor se prepară sarmale de post cu ciuperci şi orez şi foi de viţă! Sunt delicioase, au puţine calorii şi nu îngreunează digestia.
13.03.2022
Curcubeu pe cerul gurii! Cele mai bune sarmale de post cu ciuperci și orez, în foi de viță
Sursa foto: Shutterstock

Sarmale de post, fără pic de carne, cu tot felul de legume mărunţite, orez, împăturite delicat în viță-de-vie! Dacă îţi este poftă de sarmale, dar ții post sau cântarul îţi  atrage atenţia că ar trebui să o laşi mai moale cu caloriile, îţi recomandăm această reţetă de sarmale de post cu ciuperci şi orez în frunze de viță-de-vie. 

Sunt delicioase, nu îngreunează digestia, au puţine calorii, dar ţin şi de foame.

Ingrediente pentru sarmale de post în foi de viţă

  • 250 de grame de orez
  • 3 morcovi
  • Un dovlecel
  • 10 ciuperci champignon
  • O jumătate de ardei gras
  • 4 legături de ceapă verde
  • 200 de grame de sos de tomate
  • O legătură de mărar
  • Foi de viţă (aproximativ 50 de bucăţi) sau de ștevie creață (vezi aici rețeta specială de sarmale în foi de ștevie)
  • Sare şi piper, după gust
  • 3 linguri de ulei
  • 1 linguriță de vegeta

Mod de preparare sarmale de post în foi de viţă

Mai întâi de toate, o precizare: foloseşte, dacă este posibil, frunză de viţă proaspătă, nu la borcan, în saramură, cumpărată din comerţ – aceasta este foarte sărată, tare şi se rupe cu uşurinţă.

Pune o oală cu 2 litri de apă la fiert. Adaugă frunzele de viţă în apa care clocoteşte şi las-o să fiarbă 3-4 minute. Scoate-o pe o farfurie şi las-o să se răcească.

Curăţă dovlecelul, morcovii, ceapa şi ciupercile. Ca să nu pierzi vremea tocând mărunt legumele, le poţi pune la mărunţit în blender. Ai grijă însă! Legumele sunt foarte apoase, aşa că este indicat să storci compoziţia de apă.

Pune orezul într-o sită şi spală-l sub jet de apă rece. Scurge-l bine de apă şi lasă-l deoparte.

Într-o cratiţă adâncă, pune uleiul la încins, apoi adaugă orezul. Prăjeşte-l timp de 2-3 minute, până se rumeneşte puţin, apoi adaugă legumele mărunţite. Pune sare şi piper, după gust, mărarul tocat, amestecă bine şi lasă pe foc încă 5 minute.

Într-un ibric, pune 250 ml de apă, o linguriţă de vegeta şi o lingură de sos de tomate, amestecă şi lasă să dea un clocot. Toarnă această „supă” peste compoziţia din cratiţă, amestecă bine şi lasă la fiert încă 10-15 minute sau până când orezul absoarbe tot lichidul.

Lasă compoziţia să se răcească, apoi umple sarmalele şi împătureşte-le, având grijă să le „sigilezi” bine capetele, ca să nu iasă compoziţia din ele în timpul fierberii.

Aşază sarmalele într-o tavă unsă cu puţin ulei, apoi toarnă peste ele 500 ml de apă caldă în care ai adăugat restul de sos de tomate. Ai grijă să acoperi bine sarmalele cu lichid. Acoperă tava cu folie de aluminiu şi dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Lasă la cuptor 2-3 ore şi completează cu apă dacă lichidul scade, astfel încât sarmalele să aibă în ce fierbe. Timpul de gătire diferă în funcţie de cuptor şi de frunză. Cu cât frunza de viţă este mai bătrână, cu atât timpul de fierbere va fi mai mare.

Scoate sarmalele de la cuptor şi serveşte cu smântână sau iaurt dacă nu ții post. Poftă bună!

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Cazacu Corrado: simptome și tratament în boala parodontală (parodontoză)